Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare: Det känns viktigt att uppmuntra niorna inför valet

/
  • Erik Jonsson föreläser för klass 7A om hur det är att driva ett eget företag och eleverna lyssnar intresserat.– Jag har inte varit här sedan jag gick ut, så det var lite nervöst, säger han efteråt. Foto: Henrik Flygare
  • Foto: Henrik Flygare
  • Lars-Erik Lundberg har i vår jobbat 30 år på Svenstaviks skola. Han brinner fortfarande för eleverna och har jobbat hårt med näringslivsdagarna för att få ett bra utbud.
  • Erik Jonsson har drivit Eriks Bilservice i Hackås i tio år och går till jobbet med glädje varje dag.
  • Foto: Henrik Flygare

Eleverna i Svenstavik har haft näringslivsdagar med ett späckat program av föreläsningar och studiebesök.
- Vi vill öppna fönstret åt eleverna och visa på möjligheterna, säger läraren Lars-Erik Lundberg.

Annons
Under måndagen och tisdagen så har årskurs sex till nio på Svenstaviks skola haft ett annorlunda schema. Det satsas på näringslivsaktiviteter genom studiebesök och föreläsningar. Lars-Erik Lundberg är läraren som har satt ihop schemat.
- Det är andra året som vi gör det här. Målet med en sådan stor satsning är att visa på framtidens möjligheter. Det finns plats för varje elev att utveckla sina fantastiska egenskaper, säger han.
Många företag i bygden har insett möjligheterna med att berätta om sin verksamhet för morgondagens arbetskraft. Turistföretag, butiker, skogsbolag, ambulanssjukvården, en veterinär, en FN- soldat och en storbonde samt Bergs kommun är bara några av de som kommit för att dela med sig av sina erfarenheter. Årskurs sex gjorde under måndagen studiebesök på räddningstjänsten, Samhall och ACB Laminat.
- Det kändes lämpligt att de yngre fick röra på benen och samtidigt få en inblick i näringslivet, säger Lars-Erik Lundberg.
Arbetsförmedlingen, skogsstyrelsen och en konsult för landsbygdsutveckling har pratat med niorna om möjligheterna på framtidens arbetsmarknad. Niondeklassarna har också gjort studiebesök på Rödins såg.
- De val som niorna ska göra nu är det viktigaste som de står inför, det känns väldigt viktigt att uppmuntra dem, säger Lars-Erik Lundberg.
Erik Jonsson var själv elev på Svenstaviks skola för 18 år sedan men i går var han där för att berätta om hur det är att vara egen företagare och ritar upp momsberäkningar på tavlan. I tio år har han drivit sin bilverkstad Eriks Bilservice i Hackås och har nu fyra anställda. Han berättar om hur viktig skolåren faktiskt är för framtiden.
- Jag har sålt 150 bilar från Tyskland genom åren, så tyskan och matten har jag haft jättestor användning för. Det är bra med skolan fast man kan vara less ibland, säger han.
Eleverna lyssnar intresserat och ställer frågor på slutet.
- Har du varit ren om fingrarna någon gång, frågar en elev.
- Mormor sa att det har hänt två gånger; när jag föddes och när jag döptes, skrattar Erik Jonsson.
Till sist ger han sjundeklassarna ett råd på vägen:
- Gör det bästa ni kan. Kämpa på och var inte rädda för att göra vad ni vill. Och vet ni inte vad ni vill så kommer det ge sig, säger han.

Mer läsning

Annons