Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på särskilt boende

Länets kommuner har fortfarande svårt att skaka fram särskilda boenden för äldre. 38 länsbor har väntat mer än tre månader på en plats. Nu riskerar flera av kommunerna bötesstraff.

Annons
Enligt socialtjänstlagen är kommunerna skyldiga att inom rimlig tid placera de personer som har blivit beviljade särskilda boenden. Enligt praxis anses rimlig tid vara tre månader.
Just nu väntar många länsbor på en plats, ett 40-tal av dem har väntat mer än vad som anses vara "rimligt", det vill säga tre månader. Berg är den kommun som har flest personer i kö. Enligt länsstyrelsen har 18 personer väntat mer än tre månader på att få en plats på något av kommunens fem boenden.
- Till stor del beror den långa väntelistan på att vi har en mycket gammal befolkning. 8,3 procent av invånarna i Berg är över 80 år. I länet är den siffran 7,1 procent. Och i övriga riket är siffran ännu lägre, säger Helen Rickardsson, vård- och omsorgschef i Bergs kommun.
Svårigheten att hitta platser på särskilda boenden är ingenting nytt för politikerna och tjänstemännen i Berg. Länge har kommunen brottats med problematiken. När LT berättade om bristen på särskilda boenden för ett år sedan hade 28 personer väntat mer än tre månader.
- Antalet personer som väntar är ungefär lika många hela tiden, det svänger bara lite, konstaterar Helen Rickardsson.
Men Berg är långt i från ensamma om problemet med särskilda boenden. Enligt de siffror som kommunerna själva har rapporterat in till länsstyrelsen har nio personer i Östersunds kommun väntat mer än tre månader på ett särskilt boende. Samma siffror för Strömsund och Härjedalen är 3 respektive 6.
Tidigare i år valde länsstyrelsen, som har tillsynsansvaret över särskilda boenden, att begära vite i sju fall där personer fått vänta länge på särskilt boende. Men länsrätten valde att i samtliga fall avskriva ärendena eftersom de ansåg att kommunerna uppfyllt kraven.
Nu överväger länsstyrelsen ännu en gång att dra jämtländska kommuner inför rätta.
I ett tiotal ärenden, där det bedöms som kommunerna inte har gjort tillräckligt, har länsstyrelsen begärt att kommunerna ska lämna mer information.
- Vi har begärt remisser i fallen där personerna har fått vänta runt ett halvår, säger Gunnel Nordengren, socialkonsulent på länsstyrelsen.
Om länsstyrelsen anser att kommunerna inte gjort tillräckligt kommer de att kräva vite. Troligtvis blir det därefter ett fall för länsrätten.

Mer läsning

Annons