Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landslag ska göra älgskånken världskänd

/

Älgskånkskastning kan bli en internationellt erkänd idrottsgren. Det vill i alla fall en grupp älgskånkskastare från Berg.

Annons

I 16 år har det årligen arrangerats älgskånkskastning under marknaden Älghälga i Svenstavik. Tävlingen går ut på att ett älgben, en älgskånk, ska svingas så långt som möjligt. Damerna brukar kasta kring 17 meter medan herrarna vanligtvis brukar få i väg älgbenet ytterligare tio meter.
Nu vill de mest erfarna älgskånkskastarna vidga vyerna och göra grenen internationellt erkänd.
– När jag hörde att dart blivit en ”riktig gren” tänkte jag att kanske även älgskånkskastning skulle kunna bli det, berättar Lena Håkansson från Svenstavik.
Ett damlag med tillhörande landslagskapten är bildat. Nästa helg ska laget träffas under ett träningsläger i Börtnan för att finslipa på tekniken inför årets tävling i slutet av augusti. Men Lena Håkansson och de övriga i det nybildade landslaget vill även ta sporten utanför Bergs kommuns gränser.
– Nu när vi har ett landslag vill vi ju ha andra lag att spela mot, säger hon.
Gruppen ska kontakta det norska idrottsförbundet för att se om de kan mobilisera ett landslag. Dessutom ska Svenska olympiska kommittén kontaktas för att höra om de vill vara med och hjälpa till att få grenen internationellt erkänd.

Mer läsning

Annons