Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagförslag kan ge sydsamiskan officiell status

/

Sydsamiskan ska få officiell status. För att stärka de nationella minoriteternas rättigheter ska staten satsa 70 miljoner kronor. I Skålan, där skolan har en stark samisk profil, välkomnas den nya lagråds-remissen.

Annons

Förra veckan presenterade integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, fp, innehållet i en lagrådsremiss rörande de nationella minoriteternas rättigheter. Lagrådsremissen innehåller förslag om en ny lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk samt ändringar i sametingslagen och socialtjänstlagen.

Den föreslagna lagändringen innebär bland annat att de nationella minoriteternas rätt till inflytande lagregleras och att förvaltningsområdet för det samiska språket utvidgas till 13 nya kommuner – däribland Berg, Åre, och Östersund.

Regeringen kommer att höja anslaget från 10 till 80 miljoner kronor från och med 2010 för denna minoritetspolitiska reform.

Lagrådsremissen välkomnas öppenhjärtligt av många representanter för minoritetsgrupper i samhället.

Sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer kallar lagrådsremissen för ”ett politiskt genombrott”.

– Det är inte bara vackra ord och fagra löften utan en tydlig signal i ekonomiska termer om att ambitionsnivån ska höjas avsevärt, konstaterar han i ett pressmeddelande.

Jeanette Kråik bor i Skålan. Hon är själv same och engagerad i samiska frågor. Hennes två barn går i andra klass respektive på förskolan vid Skålans skola. De båda enheterna har ett nära samarbete och undervisar de elever med samiskt påbrå i hemspråk. Jeanette välkomnar initiativet till en ny lag.

– Jag har varit upprymd hela veckan, berättar Jeanette Kråik.

I dag har Skålans skola en stark samisk profil. För att utveckla arbetet har skolan ansökt om pengar till integreringsarbete.

– I och med lagrådsremissen ökar våra chanser till att få pengar till det arbetet, säger Jeanette Kråik.

Under skoldagarna får de 30 procenten av barnen som har samiskt påbrå inte bara undervisning i de obligatoriska ämnena, utan de har även samiska på schemat.

I och med att staten avsätter mer pengar hoppas Jeanette Kråik att integrationsarbetet ska utvecklas ytterligare och att förståelsen för samernas kulturer och traditioner ska öka.

– Jag hoppas att kommunen tar det här i beaktande när de ska fatta beslut som byskolornas framtid. Jag tror att det blir svårt att fortsätta det här arbetet om verksamheten vid skolan i Skålan flyttas till Åsarna eller Svenstavik. Om barnen splittras blir det svårt att fortsätta det jobb vi påbörjat, säger hon.

Mer läsning

Annons