Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik i Berg: Nedläggning av skolor smygs med i budgeten

I mars beslutade fullmäktige att freda skolorna i Berg till 2012. Men om budgeten går igenom kan vissa skolor läggas ner redan om ett år. Nu får verksamhetsnämnden kritik för sitt agerande.

Annons

Det är miljöpartisten och kommunfullmäktigeledamoten Pietro Rödin som står för kritiken:

– Det är horribelt av verksamhetsnämnden att försöka smyga in ett nedläggningsbeslut i budgetfrågan. Om några skolor ska läggas ner måste kommunfullmäktige först riva upp sitt eget beslut, säger Pietro Rödin.

– Det är ett väldigt fult sätt att sköta skolfrågan på, fortsätter han.

Politikerna i verksamhetsnämnden och de tjänstemän som arbetat fram det liggande budgetförslaget har agerat odemokratiskt, anser Pietro Rödin.

– Det går stick i stäv med vad kommunfullmäktige beslutat, vilket gör att demokratin helt satts ur spel, säger Rödin.

Verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C) tycker varken att tjänstemännen eller de sittande politikerna i nämnden gjort fel i samband med budgetarbetet.

– Vi har fått en ram att förhålla oss till och i det basgruppsarbete som genomförts har vi tvingats göra vissa prioriteringar. När det kommer till skolorna har vi sagt att det ska göras en likartad tilldelning till varje elev oavsett vilken skola man går på, säger han.

Medalen håller inte med Pietro Rödin om att verksamhetsnämndens agerande är odemokratiskt eller går mot det beslut som kommunfullmäktige fattade i mars.

– Det enda vi diskuterat är fördelningen av pengarna, vi har ännu inte pekat på effekterna, säger han.

Det behövs inget nytt inriktningsbeslut av kommunfullmäktige, anser Medalen.

Runt fem miljoner kronor tror kommunen att de kan spara inom skolan nästa år. I morgon ska verksamhetsnämnden säga sitt om budgeten. I november är det fullmäktige som tar det slutgiltiga beslutet i frågan.

Mer läsning

Annons