Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristinas uppsats gav nya möjligheter för barn och unga med autism i Berg

/
  • På Galhammaruddens korttidsboende finns bland annat ett bollhav där barnen kan leka.
  • De flesta möbler och leksaker är skänkta till det nya korttidsboendet – både från andra kommunala verksamheter och privatpersoner.
  • Margareta Högberg och Kristina Göransson är två av åtta som arbetar på Galhammarudden. ”Superlativen räcker inte till att beskriva hur roligt och viktigt det här känns”, säger Kristina.  Foto: Sandra Högman

Länet har fått ett nytt korttidsboende för barn och ungdomar. Sedan i maj tar Galhammaruddens korttidsboende mot unga med olika typer av funktionsnedsättning från hela länet.

Annons

Under en kurs på Mittuniversitetet i Östersund skrev fritidspedagogen Kristina Göransson i fjol en uppsats där hon utredde behovet av korttidsplatser för barn och ungdomar i Berg. Hon kom fram till att behovet under de senaste åren ökat och att efterfrågan kommer att fortsätta växa. Bergs kommun har, som de flesta kommuner i länet, tidigare inte haft ett eget korttidsboende för barn och ungdomar utan i stället för drygt 3 000 kronor per dygn köpt tjänsten av Östersund och Krokom.

Kristina Göransson presenterade sin kartläggning för socialtjänstens chefer och verksamhetsnämndens politiker, som bestämde sig för att öppna ett eget boende.

Sagt och gjort. Tillsammans med Kristina Göransson arbetade kommunen fram grundförutsättningarna för ett korttidsboende. I maj öppnade Galhammaruddens korttidsboende för barn och ungdomar på Fiskalsvägen i Svenstavik.

– Jag kunde aldrig drömma om att min uppsats skulle resultera i det här. Trots besparingstider har kommunens chefer och politiker vågat ta det här steget, vilket jag är oerhört glad för, säger Kristina Göransson.

– För kommunnyttans del känns det också roligt att pengarna som det kostar att ha barn och ungdomar på korttidsboende stannar i kommunen – man behöver inte alltid köpa allting av storebror, fortsätter hon.

Boendet kan ta mot fem barn samtidigt och har åtta personal anställda för att alltid finnas till hands för de boende.

– I dag har vi introducerat åtta barn mellan 6 och 14 år, om ett år tror jag att vi kommer att vara uppe i betydligt fler som är i behov av ett kortis, säger Kristina Göransson.

Hittills har boendet tagit mot barn och ungdomar endast på helgerna, men i och med att höstterminen startat har också behovet ökat. Från och med den här veckan bor barn och ungdomar på boendet även under veckorna.

De flesta unga som beviljats en avlastningsplats på korttidsboendet har någon form av spektrumstörning, det vill säga autism, och större delen av villan har därför inretts med gröna färger som sägs vara lugnande. De enskilda rummen är sparsmakat inredda och på flera platser i villan sitter pedagogiska verktyg som ska hjälpa barnen.

– Det här ska inte bara vara en avlastning för familjerna, utan här ska barnen kunna utvecklas, säger Kristina Göransson.

– Superlativen räcker inte till att beskriva hur roligt och viktigt det här känns, fortsätter hon.

Mer läsning

Annons