Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen grusar bröllopsplaner

För första gången på sju år gifter sig färre par i Sverige.

Annons

Mest minskar antalet bröllop i krisdrabbade län som Västernorrland och Värmland, enligt nya siffror som SCB och TT tagit fram.
Under 2009 års första tio månader gjorde 42 662 svenska par slag i saken och gifte sig, enligt siffrorna från Statistiska centralbyrån (SCB). Det var 2 083 eller 4,7 procent färre giftermål än under motsvarande tid 2008.
Därmed bröts också en sju år gammal trend med allt fler nyingångna äktenskap i landet. Att SCB:s material inte omfattar november och december lär inte förändra bilden. De flesta bröllop anordnas under sommarmånaderna med en topp i augusti. Så även 2009.
Mättad marknad
– Vi har haft en ökning av antalet giftermål under en lång tid. Rimligtvis borde det bli en mättnad av marknaden till slut. Nu kommer det i samband med en konjunkturnedgång och då kanske minskningen blir kraftigare än vad den borde behöva vara, säger Tomas Johansson, statistiker på SCB.
I Västernorrlands och Värmlands län minskade giftermålen med minus 15,0 respektive 14,6 procent.
– De län som har de största nedgångarna är industriellt baserade län och de kan ha påverkats extra mycket av lågkonjunkturen, säger Tomas Johansson.

Eva Knuts är etnolog på Göteborgs universitet och har specialstuderat våra bröllopsvanor. Hon tror att den ekonomiska osäkerheten de senaste två åren har gjort att många har skjutit upp sina bröllopsplaner.
– Allt fler vill ha storstilade bröllop och kostnaderna har rakat i höjden. När jag studerade vad ett genomsnittligt bröllop kunde kosta 2001 hamnade man i nivån 50 000 kronor, fem år senare på 80 000–100 000 kronor, säger hon.
– Och det är klart att, om man inte vet om man får behålla jobbet nästa år eller om ens partner måste gå ned i arbetstid, så vill man kanske vänta in bättre tider, även om det inte är hela förklaringen.

Landets bröllopstidningar har dock inte märkt mycket av nedgången.
– Tvärtom, säger tidskriften Allt om Bröllops chefredaktör Anna Fürst.
– Fenomenet bröllop har aldrig varit hetare. Alla pratar bröllop. Lågkonjunkturen har inte varit särskilt synlig i bröllopsbranschen.
Hennes kollega på Bröllopsmagasinet, Sofia Boij, är förvånad över de negativa siffrorna men tror de snart åter vänder upp.
– Efter kronprinsessans bröllop i juni. Jag tror på 2010 och 2011.

Mer läsning

Annons