Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krångligt för hantverkare med nya regler för ROT-avdrag

/
  • Benny Hällberg driver en snickeri- och målarfirma i Vigge utanför Svenstavik. Han har hittills utfört två jobb där ROT-avdraget tillämpats. ”Jag ska ge det en tid. Om det inte fungerar lägger jag ner verksamheten”, säger han.

De nya reglerna för ROT-avdraget har gällt i sex dagar. Och hantverkarna har redan stött på problem. – Om det inte fungerar före hösten lägger jag ner verksamheten, säger snickaren Benny Hällberg.

Annons

I onsdags trädde de nya reglerna för ROT-avdraget i kraft.

I stället för att konsumenten får tillbaka skatterabatten i samband med deklarationen är det nu hantverkaren eller installatören som får ligga ute med pengarna.

Förändringen har fått kritik eftersom det innebär en hel del merarbete för företagen som kostar både tid och pengar.

Benny Hällberg driver en snickeri- och målarfirma i Vigge utanför Svenstavik. Han har hittills utfört två jobb där ROT-avdraget tillämpats.

– Det är ju bra mycket krångligare. Bara en sådan sak som att jag nu måste ha kundens personnummer innebär förändringar i rutinarbetet, säger Benny Hällberg.

– Vem ska betala för den mertid vi lägger ner? Jag tror att de flesta kommer att smyga in en summa i totalpriset för att få betalt för det arbete som läggs ner, fortsätter han.

Benny Hällbergs största kritik mot de nya reglerna är dock inte merarbetet, utan det faktum att han kan tvingas ligga ute med pengar.

– Det värsta scenariot är att det blir för mycket jobb för skatteverket, hantverkarna tvingas vänta och får under tiden ligga ute med pengar flera månader, säger han.

Benny Hällberg ska ge det nya systemet ett par månader, om det inte fungerar kommer han att lägga ner sin verksamhet.

– Jag ska ge det en tid. Om det inte fungerar lägger jag ner.

Mer läsning

Annons