Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunicerar med sina äldre – genom en vanlig tv-apparat

/
  • Makarna Hellen och Artur Lorin i Storsjö är två av deltagarna i Bergs kommuns Ippi-projekt. De tycker att det tv-baserade kommunikationssättet fungerar rätt bra, även om det fortfarande finns en del barnsjukdomar i tekniken.
  • Dosan till Ippi-tekniken är utformad för att vara så enkel som möjligt.
  • Marlene Åslund är projektledare för Bergs kommuns Ippi-projekt. Via ett datorprogram kan hon skicka meddelanden till ett tiotal användare i kommunen. Men även anhöriga har möjlighet att skicka bilder och meddelanden i form av vanliga sms, mms och e-brev.
  • Förutom e-post, mms och sms får Ippi-användarna varje dag ett meddelande om vilket datum det är, vem som har namnsdag och kort information om ett par historiska händelser.

Glöm krångliga mobiltelefoner och svårförstådda datorer. Hemtjänsten i Berg testar nu e-tjänsten Ippi, där äldre personer har möjlighet att kommunicera via en vanlig tv-apparat.

Annons

Ippi är en relativt ny kommunikationsprodukt som utvecklats av ett Stockholmsbaserat företag och som främst används av hemvården och deras brukare.

Ippi ansluts till en vanlig tv-apparat och fungerar i princip som en mobiltelefon. Ippi ska dock vara enklare en telefon och gör det möjligt, trots att det inte finns någon bredbandsuppkoppling, att läsa och skicka e-post, sms, mms och ljudmeddelanden.

Grundtanken är att produkten ska användas för att informera och påminna vårdtagare, som är ovana vid datorer och mobiltelefoner, om aktuella händelser, schemabyten och matsedlar. Användaren av Ippi kan också svara på meddelanden och formulär som skickas ut.

Men även anhöriga har möjlighet att skicka meddelanden i form av mms och e-post. Och på sikt ska det gå att ansluta externa aktörer till systemet.

– Förutom att det är bra att vi kan skicka ett meddelande om att vi blir sena eller att någon annan än det var tänkt kommer, är det ett jättebra socialt inslag i många äldres liv, säger Marlene Åslund, som arbetar inom hemtjänsten i Storsjö-Ljungdalen och som är projektledare för Bergs kommuns Ippi-projekt.

Projektet startade i oktober förra året och kommer att avslutas med en utvärdering i april. Totalt är det ett tiotal äldre personer i Storsjö, Ljungdalen, Klövsjö och Börtnan som deltar i projektet.

– Till en början var det många som var skeptiska och sa att de aldrig kommer att lära sig systemet. Men för de allra flesta har det gått riktigt bra, säger Marlene Åslund.

Makarna Hellen och Artur Lorin i Storsjö är två av deltagarna i Bergs kommuns Ippi-projekt. De tycker att det tv-baserade kommunikationssättet fungerar rätt bra, även om det fortfarande finns en del barnsjukdomar i tekniken.

– Vi är rätt dåliga på att använda mobil så när vi blev tillfrågade om vi ville vara med i projektet tänkte vi varför inte, säger Hellen.

Eftersom Hellen och Artur Lorin inte är i behov av hemvård är det oftast distriktssköterskan eller deras barn som skickar meddelanden via Ippi-tekniken.

– Det är jätteroligt när vi får bilder på barnbarnet direkt till tv-apparaten, säger Hellen.

Mer läsning

Annons