Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen öppnar för 1 000 nya bäddar i Gräftåvallen

Bergs kommun vill göra Gräftåvallen mer attraktivt. En översiktsplan som öppnar för 160 fritidshustomter och mellan 100 och 200 turistbäddar är just klar.

Annons

– Nu är det bara någon som vill bygga i området som saknas. Men för att det ska bli möjligt behövs det en plan att pröva mot, säger Elise Ryder-Wikén, en av de tjänstemän som har arbetat fram förslaget till den nya fördjupade översiktsplanen över Gräftåvallen.

Den plan över området som i dag är giltig är 30 år gammal och gör det mycket svårt för exploatörer som vill bygga.

– Som översiktsplanen ser ut i dag finns det inte mycket ledigt, säger Elise Ryder-Wikén.

Om den nya översiktplanen blir verklighet öppnar kommunen för en total utbyggnadsvolym i storleksordningen 160 nya tomter för fritidshus, vilket motsvarar omkring 800 bäddar. Det blir också möjligt för intresserade exploatörer att bygga mellan 100 och 200 hotell- och campingbäddar. Den totala volymen på mellan 900 och 1 000 nya bäddar i Gräftåvallen tycker kommunen är lagom för området. Det ”är relativt måttligt och bedöms därför harmonera väl med områdets hittillsvarande småskalighet”, står det i det första utkastet till översiktsplanen.

I översiktsplanen över Gräftåvallen, som nu ska ut på samråd och därefter ställas ut, betonar kommunen vikten av att det blir lättare att bygga både fritidshus och turistanläggningar i området. ”Turismen är i dag den mest expansiva näringsgrenen i kommunen, varför det är viktigt att säkerställa lämpliga markområden för fortsatt utbyggnad”.

Mer läsning

Annons