Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen hoppas på en positiv lösning: ”Men vi tar inte ut något i förskott ...”

/

Fem procent av kommunens cirka 3 200 arbetstillfällen kan vara i fara. Men kommunen hoppas fortfarande på att situationen löser sig. Under tiden intensifierar de samarbetet med arbetsförmedlingen.

Annons

– Men det blir naturligtvis en oro, säger kommunens näringslivschef Anders Englund.

De har levt med vetskapen om att kommunens stora arbetsgivare har kämpat i motvind sedan i somras, men har hela tiden haft en mycket bra dialog med företagsledningen på ACB Laminat.

Och än så länge vill man på kommunen inte spekulera i hur utgången kommer att bli för företaget. De hoppas och tror i stället på den företagsrekonstruktions som ACB:s vd Hans Ederwall i torsdags informerade om.

– Vi tar inte ut något i förskott, säger Anders Englund.

Däremot har kommunen aktivt arbetat tillsammans med arbetsförmedlingen för att hjälpa de som varslades vid ACB Laminat under hösten. Det handlar bland annat om vuxenutbildning och utbildning inom Arena för entreprenörskap.

För att förbättra de förutsättningarna har kommunen ansökt om 180 000 kronor från EU:s sociala fond.

– De ska i så fall användas till en förstudie kring hur vi i kommunen kan effektivisera vårt arbete, säger Anders Englund.

Rent konkret innebär dock 170 förlorade jobb att kommunens skatteintäkter minskar. Men i det korta perspektivet är det ingen katastrof säger den tillförordnade ekonomichefen Lars Normark.

– Om vår egen skatteintäkt minskar så får vi ändå skatteintäkter från det nationella skatteutjämningssystemet. Så det tappet blir ganska marginellt över tid.

Vad som däremot kan bli ett mer kännbart problem på längre sikt är om invånarna i kommunen väljer att flytta därifrån.

– Det viktigaste är att folk väljer att bo kvar, säger Lars Normark.

Mer läsning

Annons