Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen har inte råd med ny förskola

/
  • Bergs kommun har, efter att tittat över anbuden, inte råd att bygga den nya förskolan, berättar kommunstyrelsens ordförande Therese K Zetterman (S).
  • Så här såg det ut för ett år sedan när Myre förskola fick nya moduler. Då var det tänkt som en tillfällig lösning innan den nya förskolan i Myrviken skulle byggas. Nu har Bergs kommun avbrutit upphandlingen av förskolan.

Det planerade förskolebygget i Myrviken blir inte av. Bergs kommun avbryter upphandlingen.
– Det blev så pass mycket dyrare att vi inte kan ro det i land, helt enkelt, säger Therese K Zetterman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Senast i januari 2014 skrev Länstidningen om att behovet av lokaler på Myre förskola, mellan Myrviken och Oviken, var stort. Då löste kommunen det med att flytta dit moduler. Målet var att en ny förskola skulle byggas vid skolan i Myrviken. Det projektet avbryts nu – kommunen har inte råd.

– Vi kan inte styra över anbuden. Vi har en projekterad summa som vi tittar på. Nu blev det bra mycket högre än vi hade projekterat. Det håller inte, säger Therese K Zetterman.

Kommunen tar nu om i frågan om hur man ska lösa finansieringen och få till en bra situation för barnen och personalen på den trångbodda förskolan.

– Vi har många behov, inte bara förskola i Myrviken. Vi behöver en långsiktig och hållbar plan. Det är inte så att vi lämnar förskolebehoven. Vi tar om och ser vad vi kan göra nu. Vi vet att vi behöver lösa situationen för barnen och personalen, men vi vet inte på vilket sätt än. Vi kommer jobba skyndsamt med det här, säger Therese K Zetterman.

Är det inte så att behovet av förskoleplatser är väldigt stort just i Ovikenområdet?

– Vi har behov av förskoleplatser i Myrviken. Men vi har även behov av platser på fler ställen i kommunen.

Sonja Wredendal (MP) är ny ordförande i barn- och utbildningsutskottet i Bergs kommun. Hon poängterar att den lösning som råder nu på förskolan i Myre inte är bra för vare sig personalen eller barnen.

– Det är en villa, pensionärslägenheter, paviljong och modul. Det är svårjobbat. Det är klart att det är bättre att få det samlat inom ett hus. Det är fem avdelningar, som är utspridda på olika hus. Det blir ingen bra lösning för personalen.

Den lösningen som kommunen nu tvingas överge var att bygga en ny förskola som byggdes ihop med skolan i Myrviken. Om det blir en liknande lösning framöver är oklart.

– Det är svårt att säga, men jobbet pågår redan. Det är en kraftsamling med tjänstemän, kommunstyrelse och verksamhetsnämnd. Vi tittar inte bara på Myrviken, utan hur vi löser lokalbehoven i hela kommunen. Det är en högt prioriterad fråga, säger Sonja Wredendal.

Mer läsning

Annons