Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen drabbas hårt om ACB inte klarar krisen

/
  • ”Visst kommer det att ha en stor betydelse för hela näringen om det skulle bli en konkurs”, säger Curt Jonsson som driver Ica Supermarket i Svenstavik.
  • Vid årsskiftet drog arbetsförmedlingen i Svenstavik ned sina öppet-tider till två dagar i veckan av bemanningsskäl. Men om ACB drabbas av en konkurs kan det bli aktuellt att utöka öppettiderna igen.
  • ”Visst känns det trist för alla de som jobbar här. Jag är ju ung och känner ändå att jag har gjort mitt här på fabriken. Det är nog värre för de äldre”, säger 25-åriga Ellenore Hellman från Fåker som måste gå från företaget i februari eftersom den fabriken läggs ned. Foto: Sandra Högman
  • ”Om det blir en konkurs blir det ett oerhört slag för hela kommunen och för länet”, spår handläggarna vid arbetsförmedlingen i Svenstavik, som under fredagen bara hade ett fåtal jobb att erbjuda.

Minskade skatteintäkter, hög arbetslöshet och sviktande inkomster för de lokala näringsidkarna. Det är vad som väntar Bergs kommun om ACB Laminat inte klarar den ekonomiska krisen.

Annons

För bara några få månader sedan – i oktober – hade arbetsförmedlingen i Berg 15 till 20 att erbjuda.

I fredags fanns bara några få jobb utannonserade: ett som deltidsanställd kamrersassistent vid pastorsexpeditionen, ett vikariat som förskollärare och sex tillfälliga tjänster som truckförare.

– Det kan bli ett oerhört slag för hela kommunen och för länet om det skulle bli en konkurs för ACB Laminat, säger arbetsförmedlingens handläggare Tommy Berglin och Jörgen Olsson.

De har under det senaste halvåret känt av att trycket ökat från de arbetssökande.

– Och det är färre arbetsgivare som ringer hit för att få tips på lämpliga arbetstagare, säger de.

Om ACB Laminat, som är den största privata arbetsgivaren i Berg, inte lyckas återhämta sig under företagsrekonstruktionen kan arbetsförmedlingen i Svenstavik i värsta fall få närmare 170 personer som skriver in sig som jobbsökande om några månader, men Tommy Berglin och Jörgen Olsson hoppas och tror ändå att situationen kommer att lösa sig.

Skulle scenariot ändå inträffa står arbetsförmedlingen bättre rustad nu jämfört med vad de gjorde förra året.

– Nu har vi bättre resurser att hjälpa folk och det känns bra. Förra året var kraven för att hjälpa folk till arbetsplatspraktik betydligt tuffare, säger Tommy Berglin.

Dessutom samarbetar arbetsförmedlingen djupare med kommunen för att exempelvis kunna erbjuda vuxenutbildning för de som behöver läsa upp betyg.

En av dem som trots allt får lämna ACB Laminat är 25-åriga Ellenore Hellman från Fåker. Hon jobbar fram till den 28 februari på fabriken i Svenstavik, som läggs ned. Hon tycker att det är tråkigt att resten av de anställda nu får oroa sig för en konkurs.

– Visst känns det trist för alla de som jobbar här, säger hon.

Själv har hon haft tur, hon har i alla fall ett extrajobb på gång i en butik.

– Jag är ju ung och känner ändå att jag har gjort mitt här på fabriken. Det är nog värre för de äldre.

Men trots den oro som företaget och de anställda upplevt under hela hösten kan hon inte annat än berömma vd:n Hans Ederwalls entusiasm.

– Jag beundrar honom, han har verkligen jobbat för oss anställda, säger Ellenore innan hon beger sig in för att starta sitt arbetspass i fabriken.

Om det värsta scenariot inträffar – att ACB Laminat går i konkurs – är det drygt 170 arbetstillfällen som försvinner från Bergs kommun. Det motsvarar fem procent av kommunens cirka 3 200 arbetstillfällen.

Och många spår att ett sådant slag i så fall kommer påverka även underleverantörer och näringsidkare i kommunen.

Curt Jonsson har drivit Ica Supermarket i Svenstavik de senaste 18 åren.

– Visst kommer det att ha en stor betydelse för hela näringen, säger Curt och gör en snabb huvudräkning på vad det skulle innebära om befolkningen helt plötsligt inte har samma köpkraft längre.

– Vi skulle nog känna av det och det kan påverka försäljningen med fem procent, konstaterar han.

Men Curt är ändå optimistisk och tror starkt på att ACB Laminat kommer att klara sig ur den här krisen.

– Som företagare gäller det att vara med och parera efter nya villkor hela tiden.

Mer läsning

Annons