Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd testar skytte

/
  • En av de yngsta att pröva simulatorn under invigningen i tisdags var Emil Öst, 7 år. Han testade att skjuta björn på 40 meters avstånd.
  • Kommunalrådet Lena Olsson (BE) testar den nya skyttesimulatorn. Sven-Gunnar Sivertsson, ordförande för Bergs jaktvårdskrets, instruerar.

Tillsammans med kommunen och Studiefrämjandet har Bergs jaktvårdskrets införskaffat en skyttesimulator.

Annons

Skyttesimulatorn, som invigdes i tisdag, kommer stå placerad på Bergs gymnasium i Svenstavik. Och tanken är att både jägare och skidskytteelever vid skolan ska ha nytta av utrustningen.

Utövarna kan välja mellan att träna på att skjuta älg och björn på olika avstånd, samt ett flertal småvilt. Dessutom är skyttesimulatorn programmerad både för jaktskytte på bana och i terräng samt för skidskytte.  

– Antingen använder man sig av en attrapp eller också kan man använda sig av sig egen bössa, berättar Sven-Gunnar Sivertsson, ordförande för Bergs jaktvårdskrets.

Simulatorn kostade omkring 190 000 kronor att köpa in och kommer kosta ungefär 6 000 kronor per år i omkostnader. Men det är det värt, tycker kommunalrådet i Berg, Lena Olsson (BE).

– Viken fantastisk anläggning. Jag har stor förhoppning om att vi tackvare den här utrustningen inom kort kan skryta om att vi i Berg är riktiga proffs på skytte och jakt, sa hon under invigningen av simulatorn i tisdags.

En av de yngsta att testa simulatorn under invigningen i tisdags var Emil Öst, 7 år. Han provade att skjuta björn på 40 meters avstånd. Efteråt var han nöjd med sin insats.

– Jag prickade huvudet på första försöket, säger han.

Emil är van jakt då han fått vara med i skogen vid flera jakttillfällen.

– Men då har vi jagat älg, förklarar han.

Under invigningen av skyttesimulatorn passade även Bergs jaktvårdskrets på att offentliggöra hur de kommer att förvalta kommunen jakarrende på Viggesågen som organisationen tar över i början av juli.

– Viss utarrenderad jakt blir det, annars får vi inte ekonomin att gå ihop. Men vi kommer mestadels att fokusera på unga och jaktintresserade marklösa. Förhoppningen är också att vi ska kunna ägna oss åt en hel del utbildning och fadderjakt, berättar Sven-Gunnar Sivertsson.

Mer läsning

Annons