Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd Lena Olsson: "Det kanske krävs en folkomröstning"

Uranbrytning eller inte – alla håller inte med om att Berg ska använda sitt veto för att stoppa en gruva i Oviken. Nu öppnar kommunalrådet Lena Olsson (Be) för en folkomröstning i frågan.

Annons

I juni 2007 fattade Bergs kommun ett principiellt beslut om att säga nej till brytning och prospektering av uran. Och som lagen ser ut i dag har kommunen vetorätt när det är dags att fatta beslut om en eventuell gruva.

Men alla kommuninvånare ställer sig inte bakom inriktningsbeslutet.

I lördags berättade LT om en grupp bybor i Oviken som är för en eventuell urangruva.

– All typ av service har lagts ner i bygden. Det här kan vara ett sätt att äntligen få jobb till Oviken, sa Sven Malm då till LT.

I andra kommuner har invånarna fått säga sitt i folkomröstningar innan det fattats beslut i liknande frågor. 1995 respektive 1997 fick invånarna i Storuman och Malå visa vad de tycker om slutförvar av använt kärnbränsle.

I Storuman röstade 71 procent nej och 28 procent ja. I Malå blev det 54 procent nej och 44 procent ja.

Nu öppnar Bergs kommunalråd Lena Olsson för en folkomröstning om uranets vara eller icke vara i samband med riksdagsvalet nästa höst.

– Jag hoppas att de politiska partierna ska profilera sig i frågan. Men om det finns oklarheter kan jag mycket väl tänka mig att ha en folkomröstning, säger Lena Olsson.

– Jag tror att motståndet till uran är stort, men jag tror också att det finns många på andra sidan, fortsätter hon.

Marie-Louise von Bergmann-Winberg, professor i stadsvetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund, tycker att folkomröstningar är utmärkta sätt att få veta var invånarna står i olika frågor.

– Det är det bästa sättet att skapa sig en uppfattning om vad folk tycker. Det går att göra opinionsundersökningar också, men de ger inte en lika representativ bild om vad folk anser, säger hon.

– Man ska komma i håg att folkomröstningar bara behöver vara vägvisande, politikerna kan naturligtvis frångå dem, säger Marie-Louise von Bergmann-Winberg.

Bergs kommuns oppositionsråd Karin Paulsson (S) är inte lika positivt inställd till en folkomröstning i uranfrågan.

– Jag tycker att det är en fråga som ska avgöras politiskt, säger hon.

Mer läsning

Annons