Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klövsjö har fått eget bageri

/
  • Surdegsbröd är populära just nu. Och bröden är ett naturligt inslag på Klövsjö stenugnsbageri.
  • Erika Dillner, Nathalie Persson och Liz Morlind försöker att använda så mycket ekologiska och tillsatsfria produkter som möjligt.
  • Under invigningen av Klövsjö stenugnsbageri besökte mellan 400 och 500 personer kaféet. Här är det Lena Sundell som passar på att handla lite godsaker av Erika Dillner.
  • Nathalie Persson har tidigare arbetat som kock och bagare på Storhogna högfjällshotell. Nu ansvarar hon för tårttillverkningen på Klövsjö stenugnsbageri.
  • Liz Morlind deltar inte i själv baket, men är en hejare på ekologiska produkter och ansvarar därför för den delen av affärsrörelsen.
  • Redan för 20 år sedan drömde Erika Dillner om att äga ett kafé. Nu har hennes dröm gått i uppfyllelse.
  • Fotbollar har bytts ut mot bakugnar. Där Klövsjö IF tidigare huserade har nu Klövsjö stenugnsbageri flyttat in. Nathalie Persson har tidigare arbetat som kock och bagare på Storhogna högfjällshotell, nu ansvarar hon för tårttillverkningen på Klövsjö stenugnsbageri. Under invigningen besökte mellan 400 och 500 personer kaféet.

De berömda mat- och dryckestillverkarna i Klövsjö har fått gott sällskap. Sedan en vecka tillbaka har byn ett eget bageri.

Annons

Idén till det som i dag är Klövsjö stenugnsbageri föddes redan för 20 år sedan.
– Redan för två decennier sedan hade jag en dröm om att få öppna ett kafé. Under åren har jag levt med drömmen i olika skepnader, på sidan om alla andra projekt jag arbetat med, säger Erika Dillner, en av delägarna samt initiativtagare.
När hon för omkring ett år sedan fick veta att Klövsjö IF:s klubblokal skulle säljas såg hon sin chans att förverkliga sin dröm. Under en mathantverkskurs i Ås träffade hon Nathalie Persson som också bor i byn och som tidigare bland annat arbetat som kock och bagare på Storhogna högfjällshotell.
– Jag berättade om min idé om att göra om klubblokalen till kafé och på den vägen är det, säger Erika Dillner.
– Jag trodde aldrig att jag skulle bli min egen, men här är vi nu, tillägger Nathalie Persson.
I stenugnsbagerits bakstuga samsas nu Erika Dillner och Nathalie Persson, vars specialiteter är designade tårtor och handgjorda paraliner respektive surdegsbröd.
Liz Morlind, som är den tredje delägaren, bakar inte men är en hejare på ekologiska produkter och har därför hand om den delen av affärsrörelsen.
– Vi kompletterar varandra verkligen, säger hon.
Sedan Erika Dillner övertog den före detta klubblokalen har man arbetat hårt för att renovera lokalerna. Det finns inte mycket som vittnar om att en fotbollsklubb under flera år huserat där. Väggarna har målats och tapetserats, och med hjälp av vackra möbler, en glasdisk och en modern kaffemaskin har bageriet fått en prick över i:et.
Förra söndagen invigdes verksamheten. Mellan 400 och 500 gäster besökte kaféet under invigningen. Under julhelgen har det stora intresset hållit i sig.
– Det här har tagits mot väldigt väl av byborna, vilket känns superroligt, säger Liz Morlind, och får medhåll av både Erika och Nathalie.
I och med stenugnsbagerits öppnande har flera genuina mat- och dryckestillverkare i Klövsjö fått sällskap. Kullens gårdsmejeri är sedan länge känt för sin osttillverkning, och Klövsjös gårdsbryggeri, KGB, bedriver sedan en tid tillbaka verksamhet. Dessutom tog välmeriterad krogpersonal i höstas över restaurangen i skidbacken och har precis inlett sin första säsong.
– Jag tror inte att de olika livsmedelstillverkarna i byn konkurrerar med varandra. I stället gör vi Klövsjö ännu attraktivare, med ännu fler utflyktsmål, säger Erika Dillner.

Mer läsning

Annons