Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kassören länsade föreningens kassa – anmälde sig själv hos polisen

Kassören stal pengar ur föreningens kassa i flera år. Till slut var skulden uppe i över 150 000 kronor.

Då gick han till polisen och anmälde sig själv.

Annons

Det började med ett ”lån” på 3000 kronor ur föreningens postgirokonto. Året var 2005 och kassören berättar i polisförhör att han inte hade pengar att betala sina egna privata räkningar. Lånet betalades tillbaka inom ett par veckor.

Men sedan eskalerade uttagen ur vägsamfällighetens kassa. Det blev 3000 kronor här, 8000 kronor där och vid ett tillfälle plockade han ut över 30 000 kronor.

Det omfattande förskingringsbrottet i en vägsamfällighetsförening i Bergs kommun rullades upp först när kassören själv tog kontakt med polisen 2007. Under en timmes tid berättade han hela historien om hur han vid åtminstone 23 tillfällen länsat såväl föreningskassan som postgirokontot under tre års tid – mellan 2005 och 2007.

”NN skäms och mår mycket dåligt över detta. Han känner att han vill göra rätt för sig”, står det i förhörsprotokollet.

Det var också först denna dag som föreningens ordförande och revisor blev varse om pengasvinnet i kassan.

”Styrelsen har aldrig fått se eller skrivit på något papper från kassören. De har inte ifrågasatt hans uppgifter utan har litat på honom”.

I utredningen framkommer detta:

2005

• Kassören ”lånade” 3000 kronor ur föreningens postgirokonto. Pengarna betalades emellertid tillbaka.

• Kassören kunde inte betala sin elräkning och tog ut 10 000 kronor ur kassan.

• Under året gjorde han flera lån på mellan 5000 och 10 000 kronor. Orsaken till lånen var bland annat att han inte kunde betala privata räkningar som reparation av bilen och sophämtning.

• Under slutet av året tvingades kassören låna 90 000 kronor av sin bror för att uppehålla skenet av en god ekonomi i föreningskassan.

2006

• Kassören gjorde flera mindre lån ur föreningens kassa och var ganska snart uppe i en skuld på 90 000 kronor igen. Återigen fick brodern rycka in med ett lån. Skulden till brodern var nu uppe i 180 000 kronor.

2007

• Lånen ur kassan upprepades, men den här gången kunde inte brodern hjälpa till. Han hade helt enkelt inga pengar kvar. Nu var skulden uppe i åtminstone 125 000 kronor, enligt polisförhöret. Enligt föreningens egen utredning handlar det om 155 000 kronor.

Mannen berättar för polisen om hur hans ambition hela tiden har varit att betala tillbaka sin skuld, men att han inte kunnat det. En av anledningarna till detta är att han har en sambo som ska ha handlat dyra saker och att han tvingats betala med en pension som inte räckt till.

Nu åtalas kassören för förskingring vid Östersunds tingsrätt.

Mer läsning

Annons