Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan har elva mil till skolan

/
  • Johan Engström Liljemark har elva mil enkel väg till skolan. ”Det finns både för- och nackdelar med att barn i relativt tidig ålder har långt till skolan och vissa nätter bor borta”, anser Johans föräldrar Lotta och Lars.
  • När Johan Engström Liljemark är hemma på gården i Storsjö mekar han gärna med sin cross.
  • Johan Engström Liljemark har elva mil enkel väg till skolan. ”Det finns både för- och nackdelar med att barn i relativt tidig ålder har långt till skolan och vissa nätter bor borta”, anser Johans föräldrar Lotta och Lars.
  • När Johan stannar kvar i Svenstavik delar han rum med kompisen Robin. ”Det går bra. Det är mest roligt med sällskap”, säger Robin.
  • ”Jag tror och hoppas att Johan känner sig lika hemma här som hemma hos mamma och pappa i Storsjö”, säger Lars-Johan och Ulrika Sund. Med på bilden är också 8-åriga Rebecka Sund.

Johan Engström Liljemark bor i Storsjö och går i skolan i Svenstavik. De dagar han pendlar har han en total resväg på 22 mil per dag. Därmed är han en av de elever i Bergs kommun som har längst till skolan.

Annons

När 13-åriga Johan Engström Liljemark som bor i Storsjö Kapell inför terminsstarten i höstas skulle välja högstadieskola var valet självklart. Precis som de jämnåriga i området är Johan anvisad att gå i Svenstavik, men får välja skolan i Funäsdalen om familjen själva står för delar av skolskjutsarna och inackorderingen.

– Jag är den enda härifrån som valt Svenstavik. Alla andra har tagit Funäs, men det spelar ingen roll. Jag trivs bra ändå, säger Johan Engström Liljemark.

Enkel väg har Johan elva mil till skolan. På grund av det långa avståndet har han rätt till inackordering från kommunen och bor under veckorna hemma hos Ulrika och Lars-Johan Sund som Johans föräldrar känner sedan länge. Familjen Sund har tre egna barn mellan 8 och 15 år.

– Jag tror och hoppas att Johan känner sig lika hemma här som när han bor hemma i Storsjö. Och kemin mellan barnen fungerar väldigt bra, men det visste vi ju sedan tidigare eftersom de umgåtts mycket under åren, säger Lars-Johan.

Johan får dela rum med 15-åriga Robin. Han tycker inte att det känns konstigt att dela med sig av rummet.

– Nä, det går bra. Det är mest roligt med sällskap, säger Robin.

Men i bland, när hemlängtan blir lite för stor eller om det är någon aktivitet hemmavid som han vill vara med på, väljer Johan Engström Liljemark bort sin sängplats i Svenstavik och åker hem till Storsjö även om det inte är helg.

– Från början åkte han hem nästan varje dag, nu blir det däremot inte lika ofta, berättar mamma Lotta Engström.

De dagar Johan åker både till och från skolan börjar dagen 6,25 när bussen lämnar Storsjö och slutar elva timmar senare när bussen är tillbaka i byn igen. Att Johan slutar tidigare ett par dagar i veckan bidrar inte till att dagarna blir kortare. En miss i kommunens skolskjutsupphandling har lett till att det inte spelar någon roll vilken tid skolan slutar eftersom den buss kommunen har avtal med bara går drygt halvvägs, till Börtnan.

Trots de långa avstånden går det bra att, vissa dagar, åka 22 mil för att gå i skolan, tycker Johan.

– Jag brukar typ hålla på med telefonen och lyssna på musik under tiden, säger han.

Han får medhåll av sin pappa:

– Ända sedan Johan var liten har vi ju vetat om att den här dagen skulle komma, och vi har varit inställda på det länge, säger pappa Lars Liljemark, som är själv veckopendlade mellan Storsjö och Svenstavik när han gick i högstadiet.

Under de senaste åren har Bergs skolelevers resvägar diskuterats flitigt i samband med debatten om kommunens skolstruktur. Och även om Johan har långt till skolan och tycker att det är helt okej, har hans föräldrar förståelse för de familjer som protesterar mot nedläggningarna.

– Jag har fått höra att vi ”får skylla oss själva” som väljer att bo avsides. Och det skulle inte förvåna mig om de som är anvisade till någon av de skolor som ska läggas ner fått höra samma sak. Helt fel argument tycker jag. Vi behövs här, säger Lotta Engström.

Att barn i relativt tidig ålder får långt till skolan och tvingas bo borta vissa nätter tror Lotta Engström har både sina positiva och negativa aspsekter.

– Nackdelen är naturligtvis att vi är långt i från varandra och att familjen under vissa perioden splittras, säger hon.

Fördelen är att de barn som bor i de glestbefolkade delarna får chans att spela fotboll och andra lagidrotter, vilket de inte skulle ha kunnat göra om de endast bodde hemma, anser Lotta Engström.

– Dessutom tror jag de elever som går i skolan på annan ort mognar fortare och i ett tidigare skede får lära sig att ta eget ansvar.

Mer läsning

Annons