Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jans hobbyöl har växt till ett riktigt gårdsbryggeri

/
  • Jan Zakrissons stora hobby har fått flytta från källaren till den nyrenoverade ladugården. Inom kort öppnar här Klövsjö Gårds Bryggeri, KGB. ”När barnen flyttade bestämde jag mig för att utveckla ölbryggningen”, säger han. Foto: Sandra Högman
  • Jan Zakrisson vill göra gårds- bryggeriet till ett stort besöksmål  i Jämtland.Olika sorters malt används till olika sorters öl. Malt är sädesslag, korn, vete, råg, havre som blötläggs, gror, torkas och rostas på olika sätt.
  • Framför bryggeriet odlar Jan Zakrisson egen humle.

I 20 år har Jan Zakrisson bryggt sitt eget öl i källaren. Nu är hobbyn på god väg att bli mer än en fritidssysselsättning och verksamheten har fått flytta ut i den ombyggda ladugården.

Annons

För drygt 20 år sedan följde Jan Zakrisson med en vän på en ölbryggningskurs på Jamtli i Östersund. Bryggerikonsten fascinerade honom och från den stunden har han på lediga kvällar och helger ägnat sig åt öltillverkning hemma i källaren på gården i Klövsjö.

Men nu har hans hobby fått lämna källaren och flyttat ut i den före detta ladugården i stället. Tanken är att Klövsjös första gårdsbryggeri ska etableras i de lokaler där kor och mjölk fram till för 15 år sedan var prio ett.

– När barnen flyttade blev det tomt och jag bestämde mig för att utveckla ölbryggningen, säger Jan Zakrisson.

Sagt och gjort. För tre år sedan tog Jan kontakt med den man som höll i kursen på Jamtli och som fick hans ölintresse att vakna. Av kursledaren, som själv står bakom flera mikrobryggerier, fick han hjälp att arbeta fram ritningar och inköpslistor till sitt eget bryggeri.

Under de senaste åren har Jan Zakrisson och hans familj lagt ner åtskilliga tusenlappar och tusentals arbetstimmar på att få lokalerna klara.

Nu är det bara småjusteringar, samt en del tillståndsansökningar, kvar innan gårdsbryggeriet, som ska heta Klövsjö Gårds Bryggeri (KGB) kan öppna sin verksamhet på allvar.

– Jag tror att det varit bra att renoveringsprocessen fått ta tid. Jag har tänk om massor av gånger, berättar Jan Zakrisson.

Målet med gårdsbryggeriet är inte att tjäna storkovan, anser Jan Zakrisson. Även om drömmen vore att få livnära sig på bryggeriet är det viktigaste för Jan att få ta sitt intresse till nästa nivå och göra någonting roligt.

Att få in sina produkter i Systembolagets sortiment är ingenting som Jan Zakrisson kommer arbeta för. I stället vill han rikta in sig på att sälja till lokala restauranger och caféer. Dessutom har han planer på att anordna bryggningskurser, ölprovningar och studiebesök.

– Jag är helt övertygad om att intresset finns. Jag har haft ett tillfälligt livsmedelstillstånd och sålt lättöl till Kullens gårdsmejeri här i byn, och det har gått riktigt bra, berättar han.

Jan Zakrisson har också en dröm om att få servera öl i anslutning till bryggeriet hemma på gården.

– Jag tycker om den pub-kultur som finns i England där puben är öppen mellan 16 och 22. Man går ut och tar två öl efter jobbet och sen går man hem.

När Jan Zakrisson själv dricker öl väljer han gärna ett tyskt weissbier. Precis som med andra ölsorter, har Jan planer på att göra en egen variant av ölet.

– Jag tycker om att ta tillvara lokala produkter och har därför gjort veteöl med rabarber, berättar han.

Mer läsning

Annons