Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtlands äldsta skola går i graven

/

Jämtlands äldsta skola har gått i graven.
I går avslutades den sista terminen i Ovikens skolas 358 år långa historia.
– Visst är det lite vemodigt, men nu blickar vi framåt, säger rektor PO Eklund.

Annons

1651 invigdes Barnaskolan i Oviken. Men eftersom det inte fanns någonting som hette allmän skolplikt på den tiden var det i första hand präster och andra högt uppsatta personer från Jämtland och de angränsande landskapen som hade råd att sätta sina barn som elever i skolan.

Under drygt 20 år var Oviken centrum för utbildning i Jämtland.

1674 beslutade Sveriges regering att skolan skulle utökas till trivialskola och att skolan skulle flyttas till Frösön. På minnesstenen vid Stocke Titt på Frösön står ”härifrån utgick ljuset över Jämtland”. I boken ”Oviks- och Myssjöbygden 2001” skriver den före detta läroverksläraren Lennart Ericsson, med anledning av Ovikens skolas 350 årsjubileum, att det borde stå ”härifrån utgick ljuset över Jämtland, det ljus som tändes i Oviken 1651”.

När Barnaskolan avvecklades övertog prästerna i byn undervisningen i varierande omfattning framtill 1842 då skolan så smått började likna skolan som den ser ut i dag.

Men i juni förra året beslutade kommunfullmäktige i Berg att Ovikens skola ska läggas ner och att de 33 elever som nu går vid skolan från och med höstterminen 2009 ska flyttas till Myrviken.

I går avslutades skolans allra sista termin med en traditionell avslutning med uppträdanden, psalmsång och tal i nya kyrkan i Oviken.

PO Eklund är rektor för skolan:

– Visst känns det lite vemodigt, men vi har ju förberett oss på den här dagen i ett år. Både lärare, elever och föräldrar har accepterat situationen. Vi hade som mål att göra ett bra sista år för eleverna, och det tycker jag att vi har lyckats med.

– Det har länge förts diskussioner om Ovikens skolas vara eller icke vara, när beslutet fattades förra året kändes det ändå skönt att äntligen få ett definitivt besked, fortsätter PO Eklund.

Efter gårdagens traditionella skolavslutning bjöd föräldrarna som vanligt på tårtkalas i skollokalen.

Under den resterande skolveckan kommer både elever och personal att städa ur sina arbetsplatser, och i början av nästa vecka går flyttlasset till Myrviken.

Mer läsning

Annons