Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtkraft slipper bygga fisketrappa i Billstaån

Jämtkraft behöver inte bygga en fungerande fisketrappa i samband med bygget av ett nytt kraftverk i Billstaån. Det står fast sedan Miljööverdomstolen beslutat att inte pröva ärendet.

Annons

Som LT tidigare berättat godkände miljödomstolen i Östersund förra året Jämtkrafts ansökan om att riva det nuvarande kraftverket i Billstaån och ersätta det med ett nytt. Domstolen tog ingen hänsyn till Fiskeriverkets varning att bygget kan leda till stora skador på fisket i området.

Både Kammarkollegiet och Storsjön-Bergs fiskevårdsområde vill att en fungerande fisketrappa ska vara ett villkor för ett nytt verk. Men miljödomstolen tyckte inte att bygget kommer att medföra någon försämring för fiskevandringen jämfört med i dag, och yrkandena avslogs.

Nu har även Miljööverdomstolen tittat på ärendet och kommit fram till att det inte finns någon anledning att betvivla miljödomstolens riktighet eller att det finns andra skäl att pröva överklagandet. Miljööverdomstolen har valt att inte pröva ärendet igen och beslutet om att Jämtkraft inte behöver bygga någon fungerande fisketrappa står därmed fast.

Mer läsning

Annons