Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaktpolicyn i Berg får kritik av revisorerna

Berg får bakläxa på den jaktpolicy som antogs förra veckan. Kommunrevisorerna anser att policyn ska kompletteras och stämmer därmed in i den kritik som framförts de senaste veckorna.

Annons

Revisorerna tycker att jaktpolicyn, som kommunfullmäktige antog under förra veckans möte, bör utökas med en förklaring hur arrenderingarna ska gå till i framtiden. Kommunrevisorerna skriver i sin revision att det bör beskrivas ”hur avvägningen ska ske mellan ekonomi (arrendepris) och punkten jakt till kommuninnevånare ska prioriteras”.

Kommunen har under de senaste veckorna fått liknade kritik efter beslutet att inte låta den högsta anbudslämnaren överta jakträttigheterna på kommunens mark i Gräftåvallen och Viggesågen, utan i stället välja Bergs jaktvårdskrets respektive Gräftåns jaktsällskap.

Nordic Wildernes, som lämnade det högsta anbudet på jaktmarken i Viggesågen, anser att kommunens val av arrendator är mycket märkligt. De har överklagat beslutet till länsrätten med kravet att beslutet ska upphävas eftersom de anser att det strider mot både förvaltningslagen och konkurrenslagen.

Även Björnbergets jaktlag, miljöpartisten Knut Östman och John-Eric Rönnlund, vars företag tappade sitt arrende i och med beslutet, har överklagat beslutet.

John-Eric Rönnlund kräver också att kommunen löser in hans mark i Mo som kompensation för den ekonomiska skada han anser kommunen vållat honom i och med sitt beslut.

I den övriga granskningen av Bergs kommuns skogsförvaltning tror revisorerna att Bergs ambition att avsätta omkring 17 procent av den produktiva arealen till naturvård kommer att medföra väsentliga ekonomiska konsekvenser. Och kommunrevisorerna tycker därför att det finns anledning för kommunen att se över sina gällande mål och riktlinjer för sin skogsförvaltning.

Dessutom konstaterar revisorerna att en stor del av kommunens skog är i behov av röjning snarast och att behovet inom ett par år annars kommer att ha ökat ytterligare.

Mer läsning

Annons