Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på odjuret åter igång

Länsstyrelsen sa nej till kameraövervakning av Storsjöodjuret från land. Men nu har kamerorna riktats om och jakten är åter i gång.

Annons

Det var i vintras som Länsstyrelsen i Jämtlands län beslutade att Svenstaviks företagarförening inte fick ha bevakningskameror vid vattenytan på den kobbe i södra Storsjön därifrån Storsjöodjuret eftersöks.

Undervattenskamerorna godkändes, men webbkameror från land nekades. Länsstyrelsen menade att kamerorna inte var tillåtna eftersom det gick att känna igen människor som rörde sig i närheten av kobben, och företagarna fick stänga av sin utrustning.

Nu har vinkeln på kamerorna ställts om och riktats längre ut mot vattnet, vilket gör att det inte längre går att känna igen människor om kameran skulle fånga dem på bild. Och enligt lagen om allmän kameraövervakning krävs då inget tillstånd från länsstyrelsen, bara en anmälan till myndigheten.

– Nu är den riktad 200 meter längre ut mot vattenlinjen och det är omöjligt att känna igen någon från det avståndet, säger föreningens ordförande Gunnar Nilsson.

Från och med i måndags uppdateras webbkameran på företagarnas hemsida varannan minut.

Mer läsning

Annons