Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Jag försöker ta tillvara varje dag

/
  • Det är ett år sedan Gösta Olofsson fick diagnosen prostatacancer. ”Jag försöker att ta till vara på varje dag på ett annat sätt nu jämfört med före diagnosen. Mitt ordspråk är Carpe diem som betyder fånga dagen”, säger han.Foto: Sandra Högman
  • Det är ett år sedan Gösta Olofsson fick diagnosen prostatacancer. ”Jag försöker att ta till vara på varje dag på ett annat sätt nu jämfört med före diagnosen. Mitt ordspråk är Carpe diem som betyder fånga dagen”, säger han.  Foto: Sandra Högman

Gösta Olofsson från Svenstavik är en av alla de män som har drabbats av prostatacancer. När läkarna för ett år sedan upptäckte cancern gav de honom ett år att leva.

Till en början var Gösta beredd att ge upp, men via sin blogg på internet har Gösta hittat kraft och tröst att orka fortsätta kampen mot den dödliga sjukdomen.

LT har en tid följt Gösta och berättat om vardagen, hans behandlingar och tankarna kring liv och död. I dag fortsätter vi berätta om hans situation.

Annons

Den 24 januari 2009 började inte som alla andra dagar brukade göra för Gösta Olofsson. När natten blev morgon hade han på grund av smärtor inte sovit en blund och beslutade sig för att ringa efter bårbil.

– Jag kunde varken sitta, stå eller ligga. Jag hade så otroligt ont kring magen och i höfterna, berättar han.

På sjukhuset undersökte läkarna honom, men hittade inte vad som orsakade den fruktansvärda smärtan. Han behandlades mot värken och lades in på en avdelning för utredning.

– Flera läkare klämde och kände på mig. Någon trodde att det kunde vara maginfluensa.

Men det var ingen maginfluensa Gösta drabbats av. Efter två dagar på sjukhus, den 26 januari, hittade läkarna vad som orsakat Gösta Olofssons smärtor.

När en skelettröntgen skulle genomföras upptäcktes att han hade mycket urin i blåsan, trots att han just besökt toaletten.

Han fick åka tillbaka till avdelningen, tappades på urin och undersöktes närmare av läkare.

– Läkaren sa att det inte var så konstigt att jag hade haft så ont eftersom jag hade en stor tumör som blockerade hela bukhålan. När jag hörde de orden förstod jag vad det var frågan om, men jag kände mig inte rädd, säger Gösta.

Gösta Olofsson fick göra ett nytt besök på röntgenavdelningen och den här gången lyckades läkarna få en bild av hans benstomme. Därefter skickades Gösta hem med smärtstillande medicin. En månad senare fick han det slutgiltiga beskedet om att cancer spridit sig och att han kommer att dö av sjukdomen.

I går var det ett år sedan Gösta Olofsson fick diagnosen prostatacancer. Han berättar att han lärt sig att leva med sjukdomen och sakta men säkert accepterat vad som ska hända med honom.

– Jag försöker att ta till vara på varje dag på ett annat sätt nu jämfört med före diagnosen. Mitt ordspråk är Carpe diem som betyder fånga dagen, säger han.

Gösta försöker också se det positiva inslagen som hans sjukdom fört med sig. Han syftar främst på de människor, både gamla och nya bekantskaper, han träffat under det gångna året – inte minst via sin internetbaserade dagbok.

– Vissa relationer, som jag är glad att jag har i dag, hade faktiskt aldrig skapats om jag inte blivit sjuk.

Och även om jag inte direkt uppskattar cancern uppskattar jag alla människor jag mött det här året, säger han.

Mer läsning

Annons