Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget markköp i Oviken för mineralbolag

Det blir inget markköp i Oviken för mineralbolaget Continental Precious Minerals.

Högsta rättsinstans meddelar inget prövningstillstånd.

Annons

Mineralbolaget Continental Precious Minerals och dotterbolaget Berg Viken 1:8 AB tror sig ha hittat en av i ett åtta hektar stort område i Oviken.

Därför ville dotterbolaget slå till och köpa markområdet, men bolaget har gått på en nit i varje rättslig instans.

Länsstyrelsen sa nej till förvärvstillstånd, alltså köp av marken, redan den 2 april förra året. Förvaltningsrätten nekade köpet drygt en månad senare och nu senast har Högsta förvaltningsdomstolen valt att inte meddela prövning. Det innebär att förvaltningsrättens beslut står fast och ärendet är avslutat:

”Att ett bolag har fått ett undersökningstillstånd enligt minerallagen som omfattar fastigheten, innebär enligt förvaltningsrättens uppfattning inte att fastigheten är avsedd för annat ändamål än jordbruk och skogsbruk. Undersökningstillståndet omfattar i och för sig rätt att vidta vissa arbeten och undersökningar på fastigheten, men denna rätt medför inte att fastigheten är avsedd för ändamål än i den mening som avses i jordförvärvslagen”.

– Man kan översätta det med att om man har undersökningstillstånd enligt minerallagen är inte det ett skäl att förvärva en lantbruksfastighet, säger Hans Ejemark, handläggare och sakkunnig vid Eskilstuna tingsrätt.

Man kan kort säga att mineralbolagets intentioner inte var att köpa fastigheten och bedriva lantbruksverksamhet utan i huvudsak för att leta efter mineralfyndigheter. Där sätter jordförvärvslagen stopp.

– Jordförvärvslagen är tänkt att begränsa just bolag och andra juridiska personers möjligheter att förvärva lantbruksfastigheter. Man är rädd att de bolagen skulle ta bort möjligheterna för vanliga familjejordbruk, säger Hans Ejemark.

Mer läsning

Annons