Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget beslut i Bergs skolfråga

/
  • Pietro Rödin, Torsten Medalen, Stig Göransson och Lena Olsson kunde inte komma fram till nåt beslut i skolfrågan i Berg vid kommunfullmäktigesammaträdet.

Det blev något av ett antiklimax när skolstrukturen i går skulle behandlas av fullmäktige i Berg.

Efter en lång debatt beslutades att ärendet skjuts på framtiden – igen.

Annons

Som LT berättade förra veckan förhandlades aldrig den föreslagna förändringen av skolstrukturen i Berg med de fackliga organisationerna. Först i går förmiddag, när förslaget passerat både verksamhetsnämnden och kommunstyrelsen, förhandlades frågan enligt medbestämmandelagen, MBL.

Förhandlingarna avslutades i oenighet och de fackliga organisationerna har nu sju dagar på sig att bestämma om de vill driva frågan centralt.

I går eftermiddag var det dags för politikerna i kommunfullmäktige att säga sitt i frågan.

– Helst av allt skulle jag vilja att ärendet plockades ur helt och hållet, men jag vet att det inte finns majoritet för det. Men utifrån det faktum att MBL-förhandlingarna genomförts först nu yrkar jag på att vi återremitterar ärendet, sa kommunalrådet Lena Olsson (BE).

Hon fick medhåll av majoriteten av ledamöterna i fullmäktige och skolfrågan ska nu återigen utredas av tjänstemännen på skolförvaltningen.

– När vi ska ta ställning nästa gång hoppas jag att vi har en ekonomisk kalkyl som är värd namnet, det har vi inte haft hittills, sa Pietro Rödin (MP).

Den politiska vilden och numera Folkpartisten Gösta Nilsson efterlyste också ett mer gediget beslutsunderlag.

– Jag skulle vilja se en kalkyl över vad som händer med ekonomin om vi lämnar skolstrukturen orörd, sa han.

När skolfrågan ska upp i kommunfullmäktige nästa gång är något oklart. Nästa ordinarie möte är inplanerat först i juni, vilket är blir försent om vissa skolor eller enheter ska läggas ner redan inför det kommande läsåret.

Om det blir ett extra kommunfullmäktigesammanträde är upp till presidiet med ordförande Stig Göransson (C) i spetsen.

– Det är någonting som vi inte har tagit ställning till, säger han till LT.

Det går redan rykten om att det blir ett extrainsatt fullmäktige till veckan. Stämmer det?

– Det blir svårt eftersom en kallelse måste skickas ut åtta dagar i förväg. Jag tycker nog att det är lämpligast att protokollet efter det här mötet justeras innan vi börjar prata om ett extra sammanträde, säger Stig Göransson.

– Jag tror inte att det blir den här månaden i alla fall, fortsätter han.

Ett kommunfullmäktigesammanträde belastar kommunkassan med mellan 30 000 och 60 000 kronor beroende på hur lång tid det tar.

Mer läsning

Annons