Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skatte-höjning i Berg

Det är ännu oklart hur pengarna i Berg ska användas nästa år. Eftersom de fackliga organisationerna fortfarande har rätt att begära centrala förhandlingar i frågan fick kommunfullmäktige i går skjuta upp beslutet.

Annons
De lokala MBL-förhandlingarna mellan kommunen och de fackliga organisationerna slutade i förra veckan i oenighet. Om facket vill driva frågan vidare måste de kräva centrala förhandlingar senast på torsdag.
Eftersom de fortfarande har möjlighet att kräva sådana förhandlingar kunde kommunfullmäktigeledamöterna i går inte fatta beslut om budgeten för 2009. I stället kommer ärendet att tas upp på ett extrainsatt sammanträde i december.
I stället hamnade stort fokus på en eventuell skattehöjning i kommunen. Vänstern anser, som LT tidigare har berättat, att skatten bör höjas med 25 öre, vilket skulle resultera i omkring 2,5 miljoner extra i kommunkassan.
– Vi har inte höjt skatten i den här kommunen på 20 år, nu är det dags, säger Alf Lundin, v.
Även miljöpartiet vill höja skatten för att få kommunens ekonomi på fötter. Partiet yrkade under gårdagens sammanträde på en höjning med en krona, vilket skulle innebära omkring tio miljoner extra på kommunkontot.
– Berg är en kommun med många minusresultat. Vi bör titta även på de här lösningarna för att få en ekonomi i balans, säger miljöpartiets Knut Östman.
Majoriteten däremot är av en annan åsikt:
– Det skulle ge fel signaler. I stället måste vi arbeta för att få plats med verksamheten i budgetkostymen, säger centerns Dan-Olov Westberg.
Efter votering vann majoritetens förslag på att skatten ska ligga kvar på samma nivå som den gör i dag.

Mer läsning

Annons