Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen oro på Samhall: Vi klarar jobben

/
  • Vecka 18 påbörjar Permobil flytta delar av produktionen till fabriken i Tennessee.
  • Sedan 40 år tillbaka har elrullstolar tillverkats i Svenstavik. Nu flyttar företaget Permobil delar av sin produktion utomlands. Men flytten oroar inte Samhall i Svenstavik. ”Det kommer inte bli något problem att hitta sysselsättning”, säger Åke Falk, produktionsansvarig.
  • ”Jag tror inte att vi kommer bli sysslolösa. Eventuellt kan det bli en temporär nedgång, men tack vare kompetensen här kommer det i så fall att vända snabbt”, säger IF Metalls klubbordförande Anders Lundin. Foto: Sandra Högman

I början av maj börjar Permobil flytta delar av produktionen till fabriken i Tennessee. Men på Samhall i Svenstavik finns ingen rädsla för sysslolöshet – vare sig hos ledningen eller arbetstagarna.

Annons

I går berättade LT att företaget Permobil ska flytta delar av sin tillverkning utomlands. I stället för att låta Samhall stå för den största delen av tillverkningskedjan ska Permobil bygga ut sin fabrik i Tennessee, USA. Företaget har vuxit på andra sidan Atlanten, vilket är en bidragande orsak till flytten.

På Samhall i Svenstavik, som tillverkat elrullstolar till Permobil i 40 år, finns ingen utbredd oro över vad USA-satsningen kan innebära. Anders Lundin, ordförande för IF Metall:s lokala klubb, har förtroende för både arbetsledningen och sina kollegor.

– Jag tror inte att vi kommer bli sysslolösa. Eventuellt kan det bli en temporär nedgång, men tack vare kompetensen här kommer det i så fall att vända snabbt, säger han.

Samtidigt beskriver Anders Lundin en viss ängslan bland sina kollegor, som på olika sätt riskerar att påverkas av Permobils flyttplaner.

– Det är klart folk känner oro efter ett sånt här besked, man jag tror ingen ska behöva ha ont i magen, säger han.

I går morse samlade Åke Falk, produktionsansvarig, de omkring 135 anställda för att mana lugn.

– Samhall kommer inte att varsla några medarbetare med funktionsnedsättning i Svenstavik, konstaterar Åke Falk.

Hur stor del av tillverkningen som kommer att flyttas till USA är oklart. Men Samhall är beredd på vad som komma skall. De fick i ett tidigt skede vetskap om Permobils planer och har börjat planera inför framtiden.

– Vi har kontakt med ett par aktörer som jag tror kan bli framtida kunder. Jag kan inte berätta mer om vad det gäller just nu, men allt kommer bli klart senare under året, säger Åke Falk.

– Jag tror att vi är attraktiva eftersom vi kan ta tillvara på kompetensen hos alla våra filialer, vilket gör att vi kan ta på oss komplexa uppdrag, fortsätter han.

Samtidigt har Samhall ambition att fortsätta utveckla sitt samarbete med Permobil.

Ingen oro på Samhall:

Vi klarar jobben

Mer läsning

Annons