Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Infekterad strid om jaktmarker i Bergs kommun

Två kommunala jaktmarker i Berg har skapat heta känslor bland invånarna i kommunen. Områdena lades ut på anbud, ett stort antal kom in med både höga och låga kostnadsförslag. Och kommunen valde några av de lägre anbuden. Nu överklagas kommunens beslut.

Annons

De två kommunala jaktområdena Viggesågen och Gräftån lades ut på anbud. Viggesågen omfattar cirka 3 000 hektar och arrenderas nu av John-Eric Rönnlund, med firman Coremaker. John-Eric Rönnlund var en av dem som lämnade ett nytt förslag för Viggesågen, med en arrendeavgift på 150 000 kronor.

Hans tanke var att fortsätta utveckla konceptet med jakt, kurser, ungdomsverksamhet i linje med kommunens jaktpolicy.

Men han var inte den ende som lämnade anbud. Det inkom flera, varav ett som låg på en högre summa. Men kommunstyrelsen valde att gå på en annan linje och valde ett anbud från Bergs jaktvårdskrets på 65 289 kronor.

Och detta val har fått flera som hört av sig till LT att se rött och undra hur Bergs kommun prioriterar när ekonomin inte är den bästa. John-Eric Rönnlund är däremot ganska sansad i frågan. Men han är likväl mycket förvånad över kommunens val.

– Jag har inte kunnat ta del av beslutet och känner inte till på vilka grunder de har fattat det, men jag kommer att överklaga, säger han på telefon från Spanien där han just nu befinner sig på semester.

Semestervilan har fått stå åt sidan en aning och i stället har han fått kommunicera med de där hemma via mail och telefon för att ta del av all information kring ärendet. Klart är att hans anbud är på närmare 100 000 mer än det kommunen valde. Och i övrigt ser han ingen större skillnad på den verksamhet som han har tänkt att bedriva jämfört med den som valdes ut.

– Det förvånar mig att de valde så eftersom kommunen nu faktiskt går miste om cirka en miljon kronor under en femårsperiod, säger han. John-Eric Rönnlund har under hans arrendatorstid byggt upp en verksamhet som rullar på bra och som har haft stadigt ökad beläggning.

– Vi har blivit klassade som riksanläggning inom Jägarnas riksförbund och har planerat att utveckla verksamheten vidare, säger han, och han har inte fått några signaler som pekat på att kommunen lutade åt att byta arrendator.

– Det hade nog inte spelat någon roll om jag hade lagt ett anbud på en miljon kronor, säger han, men jag har svårt att förstå motiven.

Mer läsning

Annons