Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Myrvikens skola är eleverna nöjda med maten

/
  • Anders Borin tycker att skolmaten består av en bra mix. Men han efterlyser mer frukt. ”Det finns grönsaker, men det skulle vara kul med lite variation”, säger han.Foto: Sandra Högman
  • Emma Svelander, Louise Backlund, Gunilla Jensson och Ida Mårtén tycker överlag att den mat som serveras på Myrvikens skola är god och näringsriktig.

Det ska bli lag på näringsriktig skolmat.Men på Myrvikens skola tror eleverna inte att det behövs någon lagförändring.
– Vi har redan bra mat, säger Louise Backlund i klass 9.

Annons

Skolmaten har länge varit ett hett diskussionsämne i Sverige. Inte allra minst efter skivbolagskungen Bert Karlssons avslöjande att kattmat innehåller mer näring än den mat som serveras i svenska skolor.

I dag står det i skollagen att skolmaten måste vara gratis för alla elever. Men utbildningsminister Jan Björklund, fp, vill ta ett steg längre. Tidigare i veckan meddelade han att den nya skollagen kommer att kräva att kvalitén på skolmaten blir högre och att den blir mer näringsriktig.

– Jag får allt för mycket larmrapporter från olika organisationer om att skolmaten har för låg kvalité, sa han till Rapport i SVT tidigare i veckan.

Björklunds besked har mötts av lovord från flera organisationer. Skolmatens vänner har kallat kravet på bättre skolmat för ”historiskt”.

Tillsammans med Livsmedelsverket har Skolmatens vänner nu tagit fram ett internetbaserat verktyg för att sätta betyg på både maten och matsalsmiljön. Både elever och personal har på den aktuella internetsidan möjlighet att tycka till om maten på deras egen skola.

De elever på Myrvikens skola som LT talat med tycker att det är bra att kravet på skolmaten ökar, men att det för deras del egentligen inte spelar någon roll då maten på skolan redan är god och näringsriktig.

– Jag tycker att maten på skolan är bra, säger Emma Svelander.

Men hennes klasskamrat Louise Backlund är något mer skeptisk:

– Jag tycker att den är så där. Men de dagar maten är mindre god beror det oftast inte på tillagningen, utan på att jag inte gillar själva rätten, säger hon.

I går serverades lax och potatis i matsalen på Myrvikens skola. Eleverna får fisk ungefär en gång i veckan, vilket Sara Andersson i 7B tycker är bra.

– Fisken är oftast god, annars är favoriten hamburgare, säger hon.

I övrigt tycker Sara Andersson att det mest angelägna är att den mat som serveras i skolans matsal inte är något halvfabrikat.

– Det viktigaste är att den är lagad från grunden, säger hon.

Mer läsning

Annons