Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotet mot skolan har svetsat samman byborna i Skålan

/
  • I Skålans bygdegård är det alltid fart och fläkt. Gelena Nääs gungar i ringarna           medan Caroline Rönnblom, Anette Nääs, Anna Nordberg, Jeanette Kråik och Tore Nilsson poserar i bakgrunden. Foto: Sandra Högman
  • Ungdomarna i Skålan samlas gärna på bygdegården. Bland annat för att spela biljard.

Skålanborna har tröttnat på de återkommande nedläggningshoten av byns skola. Nu vill byborna köpa skolhuset för att sänka kommunens kostnader.Dessutom skissas det på en friskoleansökan.

Annons

Skålan har lite knappt 100 invånare. Trots att det på papperet är en liten by är det ett starkt samhälle. Här utgör föreningslivet en stor del av invånarnas fritid och framtidstron bland Skålanborna är stor.

– Vi försöker ständigt hitta på nya saker för att locka hit folk, säger Anette Nääs, boende i Skålan och en av dem som bär huvudansvaret under den populära sport- och nöjestillställningen Cypakutsi som arrangeras i juli varje år.

Men i stället för att satsa på att utveckla byn och locka hit turister har byborna under de senaste åren fått kämpa för att behålla mycket av samhällsservicen. Främst är det skolan, där 17 förskolebarn samt 22 elever upp till årskurs sex går, som blivit en het fråga.

– För våra barn skulle det vara förödande att spendera tio timmar per vecka i en buss. Och för barnen i byarna utanför skulle det bli ännu värre, säger Anette Nääs.

Det senaste beslutet som rör skolans framtid fattades av kommunfullmäktige i slutet av november. Troligtvis kommer Skålans skola att få mindre resurser att röra sig med nästa år, men exakt vilka konsekvenser beslutet kommer att ha för byskolan är i nuläget oklart.

– I och med de ständiga nedläggningshoten har kommunen sagt nej till all inflyttning, vem vill flytta till en by där skolan kan komma att läggas ner? säger Jeanette Kråik som har två barn i Skålans skola.

Nu har byborna ledsnat på att ständigt leva med hotet om nedläggning. För att slippa orosmomentet och få arbetsro har byn tagit kontakt med Bergs hyreshus och påbörjat en dialog för att få köpa skolbyggnaden.

– Vår tanke är att vi ska göra vissa upprustningar, bland annat sätta in bergvärme för att få ner kostnaderna, säger Bengt Karlström.

Därefter vill byborna antingen för en billig peng hyra ut skolbyggnaden till kommunen igen, eller använda den själva för att bedriva skolverksamhet i egen regi.

Just nu skissas det på en ansökan till Skolverket om att få bedriva friskola i Skålan. Friskolans tänkta profil är natur, kultur och entreprenörskap samt samisk integrering.

– Jag tror att vi skulle kunna göra mycket mer av verksamheten än vad kommunen kan. Om vi dessutom får ner hyreskostnaderna, bland annat genom att bygga om värmesystemet och själva sköta driften, skulle pengarna kunna användas till kärnverksamhet i stället för lokalkostnader, säger Caroline Rönnblom.

För att finansiera idén om att köpa skolhuset har byn inlett ett samarbete med ett vindkraftsbolag som är intresserade av att sätta upp mellan tre och fyra snurror på Middagsberget, en bit från byn.

– De tog kontakt med oss och förklarade sitt ärende. Om de bygger kommer vi att få del av en bygdepeng som vi förhoppningsvis kan lägga på skolbyggnaden, säger Bengt Karlström.

Redan till sommaren kan projektet med det aktuella vindkraftsbolaget vara i gång.

– När det här är över hoppas jag att vi kan fortsätta utveckla byn och lägga mer energi på roliga saker, säger Jeanette Kråik.

Mer läsning

Annons