Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot mot politiker utbrett: – En fara för demokratin

Iris Moritz är inte ensam. Varje år hotas åtskilliga folkvalda politiker i hela landet.

– Det är en klar fara för demokratin, säger Sara Lind på Sveriges kommuner och landsting.

Annons

Enligt den första kartläggning om hot och våld bland politiker som Sveriges kommuner och landsting, SKL, gjorde i början av 2000-talet har nästan en femtedel av ordförandena i de kommunala nämnderna utsatts för hot eller våld på grund av sitt politiska uppdrag.

En uppföljande enkätundersökning från 2004 visar att trenden i början av 2000-talet höll i sig. Totalt uppgav då 16 procent av kommunpolitikerna att de eller någon av deras anhöriga utsatts.

– Det här är ett allvarligt demokratiskt problem. Det är en fara om människor inte vill engagera sig politiskt för att det finns en utbredd hotbild mot den gruppen, säger Sara Lind, handläggare på SKL.

Vanligast är hoten och våldet i storstäderna, men även på lands- och glesbygd är problematiken utbredd, visar SKL:s kartläggning. Vidare visar undersökningen att det för det mesta är missnöjda medborgare som hotar och att hotelserna framförs verbalt – antingen ansikte mot ansikte eller via telefon.

SKL har länge arbetat för att få till en lagändring på området. De vill bland annat skärpa straffet för de som hotar eller misshandlar folkvalda, samt ge kommunerna ett särskilt ansvar. En statlig utredning är genomförd och ett lagförslag presenterat. Men trots att det är fyra år sedan har inget konkret beslut ännu fattats av riksdag och regering.

– Tyvärr har allt hamnat i byrålådan. Men vi jobbar för att lyfta frågan. För SKL är det här en prioriterad fråga, säger Sara Lind.

Mer läsning

Annons