Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstlovet inlett med rådjursjakt vid Stordammen

/
  • Arvar fick också vara med på ett hörn under helgens jaktläger i Stordammen.
  • Anna-Karin Karlsson berättar för Anton Öst vilka spår man ska titta efter när man jagar rådjur.
  • Ann Eriksson har arrangerat jaktläger för barn och ungdomar i nio år.
  • Foto: Sandra Högman

Ett tiotal ungdomar inledde i helgen sitt höstlov med att jaga älg, rådjur, hare och ripa under det årliga jaktläget i Stordammen.
- Drömmen är att få ta jägarexamen, säger Anton Öst, 11 år.

Annons
Det är nionde året i rad som Ann Eriksson och hennes dotter Veronica Hallquist arrangerar jaktläger för ungdomar i Stordammen, norr om Nästeln i Bergs kommun. Lägret inleddes redan i fredagskväll och under de följande fyra dagarna har 13 ungdomar mellan 11 och 15 år fått följa med erfarna jägare för att lära sig mer om djur, natur och jakt.
- Det började som en del i min utbildning till projektledare. Och sedan dess har det bara rullat på. Nu har det blivit ett naturligt inslag under hösten, säger Ann Eriksson.
Under lägret har gruppen huserat i Stordammens jaktstuga. Under dagarna har jaktlagets medlemmar och andra intresserade jägare tagit med ungdomarna ut i skogen där de fått vara med och observera hur jakt går till och vad som är viktigt att tänka på. Och på kvällarna har deltagarna fått lyssna på en rad föreläsare som berättar om jakt ur olika perspektiv.
- Vi har bland annat haft en kvinna här som berättat om jakt i Afrika och en representant från länsstyrelsen som berättat om deras arbete, säger Ann Eriksson.
Ann Eriksson tycker att lägret är ett bra sätt att under avslappnade former introducera barn och ungdomar i jaktkulturen.
- Det är bra att så tidigt som möjligt visa ungdomarna att det är roligt i skogen och att den sociala biten vid sidan om är minst lika viktig, säger Ann Eriksson.
- Dessutom blir det här med vapen rätt avdramatiserat, fortsätter hon.
Anna-Karin Karlsson, som själv varit med vid jakt sedan hon var liten och som deltagit under helgen som ledare, håller med om att lägret är viktigt.
- Man hoppas ju att ungdomarna ska få upp intresset för jakt och fastna för det här. Jakt är så mycket mer än att bara skuta, säger hon.
Anton Öst och Oscar Görhagen, båda 11 år, är mycket intresserade av jakt. För dem var det aldrig någon tvekan om att de skulle delta i helgens läger.
- Det är spänningen som lockar, säger Anton Öst, vars dröm är att så fort som det är möjligt ta jägarexamen.
Oscar Görhagen tycker också att jaktlägret är fascinerande.
- I går fick vi upp spår efter hare, det var väldigt spännande, säger han.
Lägret arrangeras i samarbete med Studiefrämjandet och Svenska jägareförbundets lokala avdelning i Berg.

Mer läsning

Annons