Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas på någon som tar över

/
  • Tio månaders företagsrekonstruktion räckte inte. I går lämnade ACB Laminat in sin konkursansökan.Foto: Håkan Luthman
  • Christer Björk upplever att han och kollegorna levt på hoppet även om de förstått att läget varit mycket dystert då rekonstruktionsperioden blev så lång.   Foto: Håkan Luthman
  • Inte helt oväntat var konkursen det självklara samtalsämnet i lunchrummet på ACB Laminats fabrik i Skanderåsen i går. ”Ett trist besked”, konstaterar Christer Björk, Åke Wickman och Ola Sivertsson.
Foto: Håkan Luthman

Åke Wickman och Ola Sivertsson har jobbat på ACB Laminat i 16 respektive 12 år – inom kort blir de troligtvis arbetslösa.

– Det är en härlig julklapp vi fick, konstaterar Ola ironiskt.

Annons

Klockan nio i går morse tog Ola Sivertsson, Åke Wickman och deras arbetskamrater på ACB Laminats fabrik i Skanderåsen mot det ödesdigra beskedet från företagsledningen.

Inte helt oväntat var konkursen det stora samtalsämnet i lunchrummet när LT ett par timmar efter beskedet besökte fabriken.

– Det är klart att stämningen är tryckt bland kollegorna. Och motivationen är väl inte precis på topp, säger Ola Sivertsson.

– Samtidigt har det väl knappast undgått någon att de senaste 18 månaderna varit tuffa, så helt oväntat var det väl inte, tillägger Åke Wickman.

Även Christer Björk, ordförande för den lokala fackklubben, beskriver gårdagens konkursbesked som relativt väntat.

– Det har legat i luften länge nu, säger han. I och med att företagsrekonstruktionstiden drog ut på tiden har vi förstått att förhandlingarna med Ikea inte gått i rätt riktning, och det här var väl den slutgiltiga lösningen.

Samtidigt vill Christer Björk på något sätt inte klandra företagsledningen, utan vill i stället ge en eloge till dem.

– Det har gjort ett hästjobb. Men i bland räcker inte det, konstaterar Christer Björk, vars familj kommer att drabbas hårt om förtaget går i graven för alltid då både han själv och hans hustru arbetar vid fabriken.

Både Ola Sivertsson och Åke Wickman har arbetat länge på ACB Laminat. De har sett företaget inifrån under både goda och dåliga tider. De kommer främst att sakna sina kollegor om företaget går i graven.

– Det har alltid varit en trevlig stämning här, annars hade man väl inte stannat så länge som man gjort, säger Åke Wickman.

Ola Sivertsson, som bor i Åsarna, började sin anställning i slutet av 90-talet. Tidigare arbetade även Olas sambo vid fabriken, men i samband med det förra varslet fick hon sluta sin anställning.

– Det är klart att det kommer att bli tufft för oss, vi har ju ett hus som ska betalas, säger han.

De båda kollegorna är rörande överrens om att ACB Laminats undergång kommer att slå hårt på Bergs kommun.

– Det skapar ju inga direkta förutsättningar för inflyttning, snarare utflyttning, säger Ola Sivertsson.

Men de båda kollegorna har i dagsläget inga planer på att flytta från kommunen.

– Vi har hus så vi ska nog försöka hålla oss kvar, säger Ola.

Men trots gårdagens trista besked lever en liten strimma hopp bland de anställda vid ACB Laminats fabrik i Skanderåsen.

– Även om chansen är liten, vill jag hoppas att konkursförvaltaren hittar en köpare som är beredd att ta över verksamheten, och låta företaget leva vidare, säger Christer Björk.

Mer läsning

Annons