Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas börja bygga reningsverket i år

Alla överklaganden rörande reningsverket i Utanbergsvallarna har avslagits. Nu hoppas kommunen på en byggstart senare i år.

Annons

I februari förra året fick Berg tillstånd av länsstyrelsens miljöprövningsdelegation att bygga det planerade reningsverket i Utanbergtillstånd. Tanken är att tryck- respektive självfallsledningar ska kopplas mellan Storhogna/Sångbäcken och Katrina och Klövsjö.

Det renade vattnet ska sedan infiltreras med hjälp av naturens egna krafter och släppas ut via ett infiltrationssystem i naturområdet Eggen. Men både privatpersoner, Rätans fiskevårdsförening och Rätansbyns skifteslag har kritiserat den lösningen.

I sina överklaganden av tillståndsbeslutet har de i stället förordat att reningsverket borde placeras på annat ställe samt att vattnet borde ledas ut i Ljungan. Kommunen har dock avskrivit förslaget eftersom det skulle betyda för höga bygg- och produktionskostnader.

Nu har miljödomstolen sagt sitt och kommit fram till att samtliga av de sex överklaganden som inkommit ska avslås. Miljödomstolen konstaterar att Bergs kommun har tittat närmare flera alternativ och valt det bästa utifrån både ekonomisk och miljömässig synpunkt.

Nu har kritikerna till den 10 mars på sig att överklaga beslutet ytterligare en gång. Under tiden detaljprojekterar kommunen i området för att spara tid.

Om allt går som det ska hoppas kommunen på att spaden sätts i marken senare i år.

– Om allting faller ut som det ska och vi håller den preliminära tidsplanen kommer verket att stå klart till säsongen 2011–2012, säger kommunens VA-chef Egon Karlsson.

Mer läsning

Annons