Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högstadiet i Rätan läggs ner

/
  • Verksamhetsnämndens ordförande, Torsten Medalen, kände sig nöjd med att diskussionen om skolorna nu är över i hans nämnd.    Foto: Jens Stenman

Högstadiet på Rätans skola ska läggas ner.

Annons

Det beslutade verksamhetsnämnden i Bergs kommun i går. Även Skålans skola hänger löst men kan räddas om Skolinspektionen godkänner friskoleverksamhet där.

Utbildningschefen i Bergs kommun, Karin Flodin, hade inför gårdagens möte tagit fram tre olika alternativ för politikerna att rösta om. De olika alternativen gällde hur skolverksamheten i kommunen ska organiseras framöver.

En majoritet av politikerna röstade för det första alternativet där skolorna drivs vidare som i dag med två större förändringar.

– Vi har beslutat att högstadiet i Rätan läggs ner och att eleverna där får gå i Svenstavik, säger Torsten Medalen (C) som är verksamhetsnämndens ordförande.

Politikerna beslutade också att kommunen inte ska driva någon skola i Skålan. Däremot ställer sig verksamhetsnämnden positiv till en eventuell friskola i byn. Men då måste föräldrarna lämna in en ansökan relativt snart och få ett godkännande av Skolinspektionen för att kunna starta en friskola till höstterminen.

Torsten Medalen är nöjd med det beslut som politikerna nu fattat.

– Det känns bra att de här diskussionerna är över i vår nämnd, säger han och räknar med att nedläggningen av högstadiet i Rätan kommer att spara cirka 1,5 miljon kronor för kommunen.

Den totala besparingen i hela skolorganisationen är 2,5 miljoner kronor enligt Torsten Medalen.

Men alla var inte lika nöjda. Bergspartiets och Vänsterpartiets ledamöter i nämnden reserverade sig mot beslutet. Socialdemokraterna lade ner sina röster och gav besked att de ska återkomma i frågan inför kommunfullmäktige.

Trots att hon som kommunalråd inte har någon rösträtt i verksamhetsnämnden så valde Lena Olsson (Be) att närvara på mötet för att höra hur diskussionerna gick. Hon var inte alls nöjd med nämndledamöternas beslut.

– Klart jag är besviken men jag ger inte upp, sade hon strax efter att skolfrågan klubbats.

Lena Olsson hoppas att hon tillsammans med andra politiker i kommunfullmäktige kan riva upp det beslut som verksamhetsnämnden nu fattat och låta högstadiet i Rätan få vara kvar.

– Att lägga ner högstadiet i Rätan är olyckligt för utvecklingen i den södra kommundelen. Vi har en inflyttning i området och finns inget högstadium kanske människor väljer att bo på andra sidan kommungränsen.

Hon anser också att verksamhetsnämnden har fattat ett beslut utan tillräckliga ekonomiska kalkyler.

Mer läsning

Annons