Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik: Jag tror inte att jag skulle ha gjort det här om inte mamma velat det

/
  • Henrik Johansson från Huse konfirmerar sig mest för att inte göra någon ledsen. Han är inte emot konfirmeringen men skulle ha tänkt annorlunda om önskemålet inte funnits inom familjen, berättar han efter söndagens gudstjänst i Häggenås kyrka.

Svenska kyrkans undersökning visar att lägervistelser och ungänge med kompisar är två av de vanligaste anledningarna till varför ungdomar konfirmerar sig. Henrik Johansson från Huse utanför Häggenås har helt andra skäl.

Annons

Ett lugn vilar över kyrkan i Häggenås strax innan högmässan ska ringas in klockan elva på söndagen. Ljus ska tändas, besökare hälsas välkomna och psalmnummer sättas upp på tavlorna vid koret. Förutom den ordinarie personalen är även Henrik Johansson med och förbereder gudstjänsten. Som konfirmand ingår kyrkopraktiken som en del i hans utbildning. Men han skiljer sig från många andra när det gäller anledningen till varför han konfirmerar sig.
– Jag valde faktiskt inte så mycket själv utan det var mamma som ville att jag skulle konfirmera mig, säger han.
Henrik Johansson berättar att det inte alls handlar om något tvång utan mer om att inte göra någon ledsen. Han säger att konfirmeringen inte är något han är emot men att han skulle ha tänkt annorlunda om önskemålet inte funnits i familjen.
– Jag tror inte att jag skulle ha gjort det här om inte mamma velat det. Jag är inte så inne i det annars, säger han.
Samtidigt har Henrik Johansson en viss motivation för konfirmationsläsningen.
– Jag vill veta mer om religionen och kyrkan, säger han och menar att konfirmationen förmodligen kommer att leda till ett annat synsätt för honom.
– Det kan nog ändra lite på hur man ser på kyrkan. Man kommer säkert att förstå mer vad det handlar om efter konfirmationen, tror han.

Mer läsning

Annons