Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvårdspersonal varnar: Räkna med kaos i sommar

/
  • Carole Adolfsson, Carina Karlsson, Ruth Svensson, Margareta Sannetorp och deras kollegor inom hemvården i Hackås/Oviken tycker att det är osmidigt av kommunen att sjösätta en ny organisation, med färre medarbetare och ett nytt schema, under semestrarna. Foto: Sandra Högman

Fyra personer tvingas sluta, ett nytt schemasystem ska sjösättas och halva styrkan går på ledighet. Personalen inom hemvården Hackås/Oviken fruktar kaos när kommunen ska organiserar om – mitt i sommaren.

Annons

– I bland undrar jag hur folket på kommunen egentligen tänker, eller om de i över huvud taget tänker, säger Carole Adolfsson, som arbetar inom hemvården.

Tidigare har personalen inom hemvården i Hackås/Oviken tillämpat ett så kallat 3:3 schemasystem. Schemat innebär viss arbetstidsförkortning, men också att personalen under semestertider får gå in och täcka upp för varandra.

Som LT tidigare berättat har Bergs kommun sagt upp det lokala kollektivavtalet hemvården i Hackås/Oviken. Och från och med i mitten av juni ska personalen där lägga sina scheman i det omdiskuterade Time care. Samtidigt som det nya schemat ska sjösättas kommer fyra personer, som en del i besparingsprocessen, att sägas upp.

– Dessutom kommer ju halva styrkan att gå på semester eftersom det är mitt i sommaren, säger Ruth Svensson.

Nu är personalen inom hemvården i Hackås/Oviken oroliga för att kaos ska bryta ut.

– Det kommer krävas betydligt fler vikarier jämfört med tidigare eftersom vi inte längre går in och täcker upp för varandra.

– Samtidigt som vi ska skola in extrapersonalen ska vi in i en ny organisation. Det kommer bli kaos här, konstaterar Monica Gärdin.

– Under vissa pass vet jag inte hur det ska gå ihop eftersom det tar ett tag för vikarierna att få medicindelegering, tillägger Carina Karlsson.

Kollegorna är medvetna om att det kommer bli svårt att återinföra det populära 3:3 schemat, men vädjar nu till kommunen att vänta med att sjösätta den nya organisationen till efter semestrarna.

– Att omorganisera under sommaren blir varken bra för vårdtagarna eller för oss i personalen, säger Ruth Svensson.

Ann-Britt Lind är enhetschef för hemvården i Hackås/Oviken. Hon har förståelse för personalens ängslan, men tror inte att de behöver oroa sig.

– Det kommer bli knöligare och det kommer krävas fler vikarier. Men det här är samma arbetssätt som de övriga hemvårdsområdena tillämpar, och borde fungera även hos oss, säger hon.

Enligt Ann-Britt Lind har personalen blivit tillfrågade om de kan tänka sig att sjösätta det nya schemasystemet tidigare för att slippa omorganiseringen under semesterperioden.

– Men de har sagt nej eftersom de tycker att det blir kontraktsbrott att bryta kollektivavtalet i förtid, säger hon.

Kan inte kommunen tänka sig att skjuta upp omorganiseringen någon månad då?

– Jag har fått det förslaget från personalen, men kan inte fatta det beslutet själv. Jag måste i så fall lyfta frågan uppåt, säger Ann-Britt Lind.

Mer läsning

Annons