Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hellre arbetslös än uranbrytning som ger många jobb”

/

– Nej, nej ingen gruvdrift här, då är man hellre arbetslös, säger Dan-Olov Westberg, c, Bergs kommunstyrelses förste vice ordförande.

Annons

Att gruvdrift i Myrvikenområdet, i digniteten som Continental precious minerals talar om, som skulle kunna sysselsätta minst 300 till 400 personer är inget som förändrar hans åsikt.

– Nej, det är det inte.

Dan-Olov Westberg menar att det trots hög arbetslöshet, lågkonjunktur, och den ekonomiska verklighet som kommunen står mitt i, inte är ett skäl till att tillåta brytning.

– Även om uran sägs vara en liten del av det som finns i marken, så är det ju det man vill åt.

Enligt honom finns inga indikationer på att kommunen skulle ta tillbaka sitt principbeslut att säga nej till br ytning av uran i Bergs kommun. Beslutet fattades av kommunfullmäktige sommaren 2007.

– I kommunen satsar vi på miljö och turism, gruvbrytning är ju tvärt emot det. Det är bara på att titta hur det ser ut i södra Sverige där man bröt uran på 60-talet. Där läcker det fortfarande ut i naturen.

Förra veckan gick de fyra borgerliga partiledarna ut med att upphäva förbudet mot nybyggnad av kärnkraften i Sverige.

– Jag är kritisk till att centern gått med på det, men man har ju också fått igenom andra krav på förnybar energi och det är ju bra. Men för den sakens skull är jag inte för uranbrytning, säger Dan-Olov Westberg.

Mer läsning

Annons