Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här vill de ge Bergs unga en riktig chans att jaga

/
  • Sven Gunnar Sivertsson och Anna-Karin Einebrant Johansson hoppas att jaktarrendet i Viggesågen ska öppna för jaktintresserade ungdomar. Foto: Sandra Högman

Utbildningar och jakt för ungdomar. Så ska Bergs jaktvårdskrets förvalta jaktarrendet i Viggesågen. Men samtidigt stänger jaktkretsen inte dörren för betalande jaktgäster.

Annons

Sedan kommunstyrelsen för drygt en månad sedan bestämde att Bergs jaktvårdskrets och Gräftåns jaktsällskap får överta kommunens jaktarrenden i Viggesågen respektive Gräftån har beslutet debatterats friskt.

Kritikerna menar att fel bud antagits eftersom det fanns andra som var beredda att betala en högre summa.

En handfull har överklagat kommunens beslut och det blir nu upp till länsrätten att avgöra om kommunstyrelsen gjorde rätt när de inte antog de högsta buden.

Under tiden planerar Bergs jaktvårdskrets hur de ska förvalta det övertagna arrendet.

– I första hand ska området användas till ungdomsverksamhet, säger ordförande Sven Gunnar Sivertsson.

Utbildningar i form av viltstigar, eftersök med hund och praktisk jakt är delar av innehållet i det program som Bergs jaktvårdskrets hoppas kunna erbjuda i framtiden. Men föreningen vill också kunna lägga grund för en plats där jakt- och friluftsintresserade unga kan samlas förutsättningslöst.

– Det finns ett litet torp som tillhör arrendet, vi hoppas att det ska bli en typ av fritidsgård där intresserade unga kan samlas för att umgås och diskutera jakt, säger Sven Gunnar Sivertsson.

– Det här är verksamheter som vi redan i dag bedriver i olika former, men det underlättar otroligt mycket om vi har ett eget ställe som är avsatt för ändamålet – framför allt eftersom antalet ungdomar som är intresserade av jakt ökar, tillägger föreningens vice ordförande och ungdomsansvariga, Anna-Karin Einebrant Johansson.

Samtidigt öppnar Sven Gunnar Sivertsson och Anna-Karin Einebrant Johansson för viss jakt i kommersiellt syfte.

– Vi måste kunna betala arrendet på något sätt och vi har en tanke på att finansiera det med affärsmässig jakt, säger Sven Gunnar Sivertsson.

Jaktvårdskretsen har haft kontakt med olika personer som arbetar med att förmedla jakt, men eftersom detaljerna inte är klara vill Sven Gunnar och Anna-Karin inte gå in närmare på planerna. Men de betonar att verksamheten i huvudsak riktar sig till unga Bergsbor.

Bergs jaktvårdskrets har förståelse för den kritik som riktats mot kommunstyrelsens beslut att inte anta de högsta buden, men både Sven Gunnar Sivertsson och Anna-Karin Einebrant Johansson tror att Berg tagit rätt beslut – på lång sikt.

– Kommunen förlorar runt 80 000 kronor, men de får väldigt mycket ungdomsverksamhet för de pengarna. Dessutom kommer mellanskillnaden att tjänas in om en familj antingen väljer att bo kvar här, eller väljer att flytta in på grund av att de kan delta i jakt, säger Sven Gunnar Sivertsson.

Mer läsning

Annons