Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här uppdaterar LT sin cache i Svenstavik

/
  • Nu finns det fler LT-prylar i ”CentraLT i Berg”.
  • 45 personer har hittills registrerat att de hittat LT:s cache. Foto: Håkan Luthman
  • I går uppdaterade Bertil ”Strulkusen” Johansson och LT:s reporter Sandra Högman cachen ”CentraLT i Berg”. Platsen är inget typiskt turistmål, däremot har den viss betydelse för lokalreportrarnas dagliga arbete.

Medan vissa pustar i hängmattan ger sig andra ut på skattjakt. Sommar betyder högsäsong för geocaching. Och intresset växer – speciellt i Jämtland.

Annons

Bertil Johansson, i cachingsammanhang mer känd som Strulkusen, är en inbiten geocachare. I mer än fyra år har han ägnat sig åt att leta rätt på och gömma skatter i Jämtlandstrakten.

– Jag halkade in på ett bananskal i samband med att jag köpte en GPS till skotern, förklarar Bertil.

Geocaching är en form av skattjakt där utövarna i stället för en klassisk skattkarta använder sig av en GPS-mottagare. Skatterna kan vara utlagda i både natur- och skogsmiljö, men oftast på en plats som är värd att besöka, exempelvis en utkiksplats eller liknande.

Cacharna kan variera i storlek och innehåller oftast olika föremål, så som nyckelringar, isskrapor och leksaker.

När man hittar en cache registrerar man sitt fynd – både i en manuell loggbok i själva lådan samt på en speciell sida på internet. Därefter tar utövaren ett föremål ur lådan och lägger ner någonting så att det inte tar slut på föremål. Skatterna lägger utövarna ut till varandra och registrerar koordinaterna på internet.

Bertil Johansson var en av de första skattletarna i Bergs kommun, men under de senaste åren har han fått sällskap av flertalet bergsbor som fått upp ögonen för den världsomspännande hobbyn.

– Vi blir fler och fler, vilket är roligt. Det är bra om vi blir fler utövare i Norrland. Det är helt enkelt roligare om det finns fler cachar att leta efter, konstaterar Bertil Johansson.

På topplistan över antalet cachar per kommun och capita hamnar Berg på en 14:e plats av Sveriges 290 kommuner med 646 cachar per hundratusen invånare.

– När jag började fanns det fyra cachar utlagda i Berg. Det först målet var att fördubbla den siffran, säger Bertil Johansson.

I slutet av december 2007 gömde Länstidningen sin alldeles egna cache med hjälp av Bertil Johansson. Skatten är gömd på ett, för lokalreportrar, central plats. Cachen fick det passande namnet ”CentraLT i Berg”.

Nu, ganska precis ett och ett halvt år senare, har 45 geocachare hittat skattgömman, tagit något av föremålen i lådan, lagt dit någonting annat, registrerat sitt fynd och lagt tillbaka lådan på samma ställe igen. Först att logga skatten som hittad var en lokal geocachare som kallar sig Nutteman.

Loggen i ”CentraLT i Berg” avslöjar att både tyskar, norskar, holländare och amerikanare hittat LT:s skatt. I går tittade LT till sin cache tillsammans med Bertil Johansson. På ett och ett halvt år har nästan alla LT-prylar bytts ut mot andra grejer, men sedan i går finns nu finns fler prylar att tillgå.

Mer läsning

Annons