Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är det doktorn som kommer till patienten …

/
  • Marianne Andersson beskriver sina symtom för doktor Gunnar Nilsson. ”Det här är en trygghet för oss”, säger Marianne.
  • I den klassiska australiensiska tv-serien från 1980-talet kom doktorn i flygplan till sina patienter. Riktigt så avancerat går det inte till i Storsjö ... Foto: scanpix
  • Distriktssköterskan Gunilla Lundell är spindeln i nätet på mottagningen i Storsjö.
  • Göran Jonsson får en spruta i sin onda axel av doktor Gunnar Nilsson.

Doktorn kan komma – även till Storsjö. Sedan drygt en månad tillbaka kommer hälsocentralen till patienterna i stället för tvärtom.
– Det är en trygghet för oss, säger Marianne Andersson, Ljungdalen.

Annons

Varannan torsdag kommer doktorn till distriktssköterskemottagningen i Storsjö. Men det är inte som i den australiensiska tv-serien från 80-talet där läkaren och hans team tar flygplanet till sina patienter.

– Nä, de tar bilen så klart, säger distriktssköterskan i Storsjö, Gunilla Lundell, och skrattar.

Det är tre läkare från Myrvikens hälsocentral som turas om att åka de tio milen, enkel väg, varannan torsdag. När LT hälsade på i torsdags var det doktor Gunnar Nilssons och AT-läkaren Anna Perssons tur att besöka mottagningen i Storsjö.

Både Gunnar och Anna är positivt inställda till idén att åka till patienterna i stället för att patienterna ska åka till dem, trots att det innebär att ungefär tre timmar av arbetsdagen tillbringas i en bil.

– Det är mer avslappnat för patienten att få träffa oss i sin hemmamiljö. Det blir tryggare för dem, säger Gunnar Nilsson.

– Det är många äldre som bor i området och för dem betyder det oerhört mycket att slippa åka till Svenstavik eller Myrviken, tillägger Gunilla Lundell, som efter alla sina år som distriktssköterska i Storsjö känner områdets invånare väl.

– Min pojkvän sa när jag berättade att jag skulle hit; det är som skärgårdsdoktorn, fast fjälldoktorn, säger AT-läkaren Anna Persson.

Ett tiotal patienter hinner doktorn med under sin dag i Storsjö. Och det är åtråvärda platser.

– Det finns alltid en liten väntelista, berättar Gunilla Lundell.

När LT hälsar på vid distriktssköterskemottagningen sitter Göran Jonsson från Storsjö i väntrummet. Han har ont i en axel och vill ha ett utlåtande.

– Jag tycker att det är en jättebra lösning att läkaren kommer till oss i stället för tvärtom, säger han.

Även Marianne Andersson från Ljungdalen har en tid hos doktorn. Hon tycker också att det är toppen att läkarna kommer till patienterna i stället för att patienterna ska ta sig till läkarna.

– Det handlar om heldagsutflykter om vi ska åka till läkaren. För mig är det 26 mil fram och tillbaka. Det här är en trygghet för oss, säger hon.

Redan när landstinget i februari informerade om satsningen, som legat på is i drygt ett år, var intresset stort från bybornas sida.

– Människor blev förvånade, de var nog inte beredda på att det skulle satsas i området. Det märks att vi är uppskattade, säger Gunnar Nilsson.

Även Tekla Josefsson från Ljungdalen hade en tid hos doktorn i torsdags.

– Om jag ska åka till Svenstavik för att träffa läkaren måste jag kliva på bussen som går klockan sex på morgonen. Först vid 18 på kvällen är jag hemma igen, berättar hon innan hon skyndar ut från mottagningen.

Men det är inte bara doktorn som kan komma till Storsjö. Även personal från barnavårdscentralen åker med vissa torsdagar för att undersöka de yngsta invånarna i trakten.

Mer läsning

Annons