Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ha tålamod – vägen ska bli bättre om några år

/
  • Väg 315 ska rustas upp, men det är oklart när det blir.
  • Väg 315 mellan Rätan och Utanbergsvallarna är farlig – framför allt för motorcyklister och mopedister. Men tidigast 2011 kan renoveringsarbetet av den 17 kilometer långa sträckan påbörjas. Under tiden får alla ha tålamod med de många potthålen.

Väg 315 mellan Rätan och Utanbergsvallarna är livsfarligt dålig. Men snart kan den låga standarden vara ett minne blott. Om två år hoppas Vägverket kunna påbörja en omfattande renovering av sträckan.

Annons

I takt med att fjällturismen i länet vuxit har också trafiken på väg 315 mellan Rätan och Utanbergsvallarna ökat. Men sträckan är i mycket dåligt skick och de boende längs vägen vittnar om flera olyckor som följd av den låga standarden.

– Framför allt under vinterhalvåret brukar det vara en hel del avåkningar, berättar KG Lindblad, som bor i Rätansböle.

– Avåkningarna beror inte på att vägen är för krokig, utan snarare på att vägstandarden är allmänt dålig, fotsätter han.

Just nu finns också flera gropar i vägbanan. På vissa platser finns decimeterstora hål som döljer stora tomrum under asfalten. Håligheterna är framför allt farliga för motorcyklister och mopedister.

– Vi brukar skämtsamt säga att ett säkert vårtecken är när Vägverkets elefantbil, lagningsbilen, kommer för att laga alla hål, säger KG Lindblad.

– Men de lagningarna är temporära och går alltid upp efter ett tag.

Men nu ska vägen rustas upp. Vägverket håller just nu på att kartlägga problemen samt förslag på lösningar i en förstudie.

– Det behöver utföras arbeten utefter princip hela sträckan – på vissa håll behövs större åtgärder, på andra något mindre, säger Karin Georgsson, projektledare på Vägverket region mitt.

Och det är inga små restaureringar det pratas om. Troligtvis kommer delar av vägen att dras om en aning för att göra den rakare, bitar ska skiftas om och breddas och där det inte redan finns vattenrännor ska det dikas ur.

Någonstans mellan 50 och 70 miljoner kronor räknar Vägverket med att restaureringen kommer att kosta.

Renoveringsbeskedet, som lämnades för ett par veckor sedan, kommer naturligtvis som en god nyhet för de boende utefter väg 315 mellan Rätan och Utanbergsvallarna.

– Det känns bra så klart. Det har varit en dålig länsväg länge – den går nästan inte att bli så mycket sämre, säger KG Lindblad.

Tidigast 2011 kan renoveringsarbetet av den 17 kilometer långa sträckan påbörjas.

– Arbetet kommer att ta två år, säger Karin Georgsson.

– Men samtidigt ska man komma i håg att mycket fortfarande är osäkert och det kan komma saker mellan som gör att vi måste skjuta byggstarten på framtiden.

Under tiden får alla som åker väg 315 västerut ha tålamod med den dåliga vägen.

– Vi lägger inte ner några miljoner på att temporärt laga vägen, men visst lagar vi håligheter allt eftersom de uppstår, säger Daniel Gideonsson, driftsansvarig på Vägverket.

Mer läsning

Annons