Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvdrift kan göra Myrviken till ett nytt Kiruna

/
  • Borrkärnor av alunskiffer från Aura Energys provborrningar förra vintern i närheten av Myrviken. Alunskiffer är den bergart som innehåller bland annat uran. Foto: Henrik flygare

Berggrunden i området nordost om Myrviken tros vara en av världens största fyndigheter av malm som innehåller bland annat uran. Gruvdrift i området skulle kunna sysselsätta minst 300 till 400 personer.

Annons

– Man skulle kunna bryta 15 till 20 miljoner ton skiffer i området, säger Gustav Åkerblom, Continental precious minerals.

Det är jämförbart med LKAB:s gruva i Malmberget där det bröts 15,4 miljoner ton under fjolåret.

Det kanadensiska prospekteringsföretaget Continental precious minerals incorporated har konstaterat att det finns avsevärt mycket mer brytvärd malm i Viken efter de provborrningar som gjorts i området än vad man från början trodde. Bolagets uppskattade beräkning av andelen brytvärd malm har stigit från 13,7 miljoner ton till 23,6 miljoner ton. Prospekteringsföretagen koncentrerar sig inom ett alltmer avgränsat område.

– Metallinnehållet är väldigt stort. Uranhalten är ganska låg men det finns större mängder av vanadium, molybden och nickel, säger Gustav Åkerblom, en av direktörerna i bolaget.

Om det skulle komma till gruvdrift i området är det i en skala jämförbar med LKAB:s gruvdrift i Kiruna. I järnmalmsgruvorna i Malmfälten nåddes produktionsrekord 2008. Totalt producerades där nära 43 miljoner ton råmalm, varav 27,5 miljoner ton i Kiruna och 15,4 miljoner ton i Malmberget.

– Vi har skissat på mellan 300 och 400 arbetstillfällen i Bergs kommun. Men det krävs ju också insatser för bygge av lakverk, bland annat.

Nu kommer företaget att gå vidare med att se mer på vilken ekonomi en gruvdrift i området skulle innebära och möjligheterna att få fram metallerna ur skiffern.

– För att det ska komma till en brytning måste det borras tätare än de provborrningar vi gjort hittills. Och då kommer det att behövas tillstånd för brytning, säger Gustav Åkerblom.

I början av februari lämnade bolaget in en ansökan till länsstyrelsen i Jämtlands län om att få ta sig en närmare titt på berggrunden i licensområdet Viken. De vill frilägga berggrunden inom ett begränsat området utföra grävning och provtagning där och kanske också genomföra en mindre sprängning.

Men det handlar inte om någon provbrytning.

– Vi vill blotta berggrunden för att se närmare på den. Det handlar om att ta upp något ton, en grävskopa full, för att kunna ta fler prover, säger Gustav Åkerblom.

Enligt Martin Jakobsson, länsstyrelsens naturvårdenhet, så krävs tillstånd för det i och med eventuell påverkan på naturmiljön i området.

– De har beräknat att moränlagret är mindre än fem meter och det är det de vill ta bort på en del av marken, säger han.

Länsstyrelsen har sex veckor på sig att fatta beslut om tillståndet, från det att ansökan lämnats in.

Det australiensiska företaget Aura energy har också provborrningstillstånd i Bergs kommun, i samma område. Det licensområde de senast sökt och fått tillstånd att provborra på ligger bredvid det område där Continental precious minerals incorporated har hittat berggrund med stor potential.

LT har sökt Aura energy för att få en kommentar om detta men utan att få kontakt.

Mer läsning

Annons