Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvbolaget skrotar planerna på guldgruva

/
  • Efter Harriet Svensson och Siv Wiiks stora fynd för två år sedan stod över 20 bolag på kö för att få undersöka området kring Överturingen. Harriet Svensson hoppas att något av dessa bolag ska höra av sig igen. ”Vi vill att någon fortsätter att borra men det är lågkonjunktur i världen. Det är tyvärr inte många som prospekterar i dag”, säger hon.  Foto:  Sandra Högman
  • Mineralfyndet från berghällen 23,3 gram guld per ton och 33,8 procent zink.

Det kanadensiska gruvbolaget Hansa Resources lägger ner planerna på gruvdrift i Överturingen. Företaget menar att det beror på dåliga resultat från provborrningarna.

Annons

Enligt Harriet Svensson, som hittade malmfynd i trakten för två år sedan, drar bolaget sig ur på grund av lågkonjunkturen. I fjol skrevs ett avtal värt en miljon med bolaget som nu har dragit sig ur.

– Vi får se vad som händer i framtiden. Nu är vi ägare av fyndet igen, säger Harriet Svensson.

I augusti för två år sedan hittade Harriet Svensson och hennes väninna Siv Wiik ett mineralfynd när de var ute för att plocka bär. Enligt analyserna innehöll malmen från berghällen 23,3 gram guld per ton och 33,8 procent zink. De befann sig i området Storkullen som ligger på en berghäll precis vid gränsen mellan Jämtland och Västernorrland.

Harriet Svenssons uppfattning är att Hansa Resources drog sig ur projektet på grund bistra ekonomiska tider.

– De har varit i kontakt med oss och sagt att de inte har tillräckligt med pengar för att kunna fortsätta. Det är sorgligt, säger hon.

Företaget skriver däremot i ett pressmeddelande att ledningen har beslutet att det bästa för bolagets ägare är att återlämna rättigheterna till säljarna. Detta baseras på resultaten från provborrningarna vid Storkullen. Men enligt Harriet Svensson har de provborrningar som bolaget gjort visat positiva resultat. De har hittat cirka 30 procent zink.

– Men det fordras mer jobb och borrning för att hitta ännu mer, säger hon.

Förutom Hansa Resources var 20 andra bolag med och förhandlade om undersökningstillståndet. De slutgiltiga papperen skrevs under av Siw Wiik, Harriet Svensson och Hansa Resources i Överturingen i maj i år. I och med namnunderskrifterna blev kvinnorna också en miljon rikare. I avtalet framgick också att kvinnorna skulle få 20 procent av intäkterna av projektet. När Hansa Resources nu har valt att kliva av projektet hoppas Harriet Svensson i stället att något av de andra bolagen hör av sig igen.

– Vi vill att någon fortsätter att borra men det är lågkonjunktur i världen. Det är tyvärr inte många som prospekterar i dag, säger hon.

Det mineralfynd som Harriet Svensson och Siv Wiik hittade var det största på 40 år. Väninnorna hade letat mineral i området under elva år och hittade fyndet när de egentligen ute för att plocka blåbär. Harriet Svensson tror att det finns stora delar mineraler i området.

– Analyserna har visat på väldigt höga värden, säger Harriet Svensson. LT har inte lyckats nå representanter från Hansa Resources för en kommentar.

Mer läsning

Annons