Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gösta startade egen fond – vill hjälpa andra sjuka

/
  • Cancersjuke Gösta Olofsson från Svenstavik har startat en stiftelse till förmån för ensamma och sjuka. ”Det finns så många som befinner i samma sits som jag gör. Och kan jag göra en insats vill jag göra det”, säger han. Foto:Sandra Högman
  • Göstas två år yngre bror fick själv diagnosen prostatacancer förra veckan.

Trots att Gösta Olofsson själv är döende vill han hjälpa andra.

Via en nystartad stiftelse vill han sätta guldkant på tillvaron för ensamma och sjuka.

Annons

– Det finns så många som befinner i samma sits som jag gör. Och kan jag göra en insats vill jag göra det, säger han.

Idén att starta stiftelsen fick Gösta i samband med att han i våras dagligen började blogga om sin sjukdom. Via sina läsares kommentarer upptäckte han att han inte är den enda som ensam tvingas brottas med sin sjukdom.

Gösta började fundera över hur han skulle kunna hjälpa andra och kläckte idén med att starta någon form av insamling.

Efter kontakt med länsstyrelsen konstaterade han att en stiftelse var rätt sätt att formalisera insamlingen. Sagt och gjort.

Sedan i september är stiftelsen i bruk, och ska, om den visar sig ha bärighet, slutregistreras senast i februari.

– Stiftelsen syftar till att ensamma och sjuka människor ska få någon form av guldkant på tillvaron. Det kan vara allt från en chokladask som skickas med bud, till någon som tar sig tid för ett besök, säger Gösta.

Gösta har hittills delat ut två gåvor från stiftelsen. Den första gåvan fick en cancersjuk kvinna i Värmland.

– Hon hade knappt varit utanför huset på ett år. Hon fick ett telefonkort för att kunna hålla kontakten med nära och kära.

Den andra gåvan fick en kvinna i Östersund i form av ett blommogram ett par dagar efter att hon fått diagnosen cancer. Och under den kommande veckan ska choklad och julblommor delas ut till 17 ensamboende.

– Jag tror att det är de små insatserna som har störst effekt, tror Gösta Olofsson.

I dag har Gösta omkring 12900 kronor på stiftelsens konto, men eftersom omkring 4 500 kronor går bort i samband med registreringen hos länsstyrelsen hoppas han på ytterligare bidrag innan det är dags för inskrivning.

– Runt 15-20 000 kronor hoppas jag kunna ha samlat ihop när det är dags för registrering. Om jag inte fått ihop så mycket pengar och stiftelsen inte blir av skänker jag pengarna till någon välgörenhetsorganisation.

Det är inte bara cancerdrabbade som kan få ett bidrag, utan Gösta har tänkt att stiftelsen ska rikta sig till alla som är sjuka på något sätt.

– Till en början hade jag tänkt koncentrera mig på prostatacancer, sen utvidgade jag det till all cancer. Men vid närmare eftertanke tyckte jag att stiftelsen skulle kunna ge bidrag till alla sjuka, säger han.

När Gösta Olofsson inte längre finns i livet har hans bror Kurt lovat att ta över ansvar för stiftelsen. Kurt, som bor i Linköping, fick själv diagnosen prostatacancer förra veckan. Men enligt läkarna upptäcktes cancern i tid och den har därmed ännu inte hunnit sprida sig.

Mer läsning

Annons