Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glada miner i Hackås efter miljondonation

/
  • Kjell Gisslén, Barbro Jonsson, Arnold Ellmin och Sören Jonsson, alla från Stiftelsen Hackåsbygdens styrelse är mycket tacksamma över den donation som den före detta Näckstabon efterlämnat till stiftelsen. Foto: Sandra Högman

Trots att Sune Lindgren flyttade från Hackås och fick ett bra jobb glömde han aldrig sin hembygd. I sitt testamente har han donerat en miljon kronor till Stiftelsen Hackåsbygden.

Annons

Sune Lindgren bodde större delen av sin livstid på Lidingö utanför Stockholm, men återvände varje år till Hackås och Näcksta där han växte upp.

– Sune värnade väldigt mycket om sin hembygd och han hade många goda vänner i området, berättar Sunes svägerska Sonja Lindgren.

Vid sitt senaste besök i Jämtland passade Sune Lindgren på, som så många gånger förr, att tala med Stiftelsen Hackåsbygdens ordförande Kjell Gisslén.

– Han har alltid varit intresserad av området och av vår verksamhet. Och vid sitt besök berättade han att han hade för avsikt att skriva in stiftelsen i sitt testamente, berättar Kjell Gisslén.

– Jag trodde kanske att det skulle röra sig om ungefär 10 000 kronor, fortsätter han.

Men efter Sune Lindgrens död i mars i år visade det sig att han testamenterat bra mycket mer än 10 000 kronor till stiftelsen – närmare bestämt en miljon kronor.

– Det är en stor ära för oss att få ta mot de här pengarna, säger Barbro Jonsson, styrelseledamot i stiftelsen.

Stiftelsen Hackåsbygdens styrelse har ännu inte bestämt vad de ska använda pengarna till. Men det finns många idéer. Det finns bland annat planer på att iordningställa den plats vid Billstaån där tävlingen Årets Näck varje år avgörs.

– Det viktigaste är att vi förvaltar de här pengarna väl och använder dem i den anda som den här mannen hade önskat, säger Kjell Gisslén.

– Samtidigt öppnar det många möjligheter eftersom vi nu har större potential att söka bidrag där man ska stå för halva finansieringen själv, fortsätter Gisslén.

I går kväll träffades stiftelsens styrelse och ett par övriga personer som arbetat för stiftelsen under året för en middag på Strömbacka kvarn.

Med på middagen var Sonja Lindgren som höll ett tal om Sunes liv.

– Alla i släkten tycker att det är fantastiskt roligt att Sune gjorde så här mycket för sin hembygd, säger Sonja Lindgren.

Mer läsning

Annons