Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giftig jätteväxt gav Zuzanna frätsår och jättelika blåsor

/
  • Så här ser en björnloka ut.
  • Zuzanna Powlowicz händer fick stora blåsor efter kontakten med jättebjörnlokan. Svullnaden och blåsorna gjorde att Zuzanna knappt kunde äta själv.  Foto: Privat
  • Det var när Zuzanna Powlowicz och hennes kompisar lekte i skogsbrynet bakom villaområdet på Ängesvägen i Svenstavik som hon kom i kontakt med jättebjörnlokan. Hennes styvfar Per Neumann visar hur växten kan se ut. På den infällda bilden Zuzannas händer i dag, det syns nu inte längre ett spår av de skador jättebjörnlokan orsakade.  Foto: Sandra Högman
  • Det var när Zuzanna Powlowicz och hennes kompisar lekte i skogsbrynet bakom villaområdet på Ängesvägen i Svenstavik som hon kom i kontakt med Jättebjörnlokan. Hennes styvfar Per Neumann visar hur växten kan se ut.Foto: Sandra Högman
  • Så här kan en Jättebjörnloka se ut. Men oftast är de större. Växten kan bli upp till tre meter hög.

Leken slutade med stora frätsår i Zuzannas händer.

– Jag samlade ihop olika växter och blandade ihop dem, säger hon.

Senare visade det sig att det var en jättebjörnloka hon lekt med.

Annons

Det var i början av augusti som nioåriga Zuzanna Powlowicz kom i kontakt med växten. Zuzanna och hennes vänner lekte som vanligt i skogsbrynet längs Svenstaån, bakom villaområdet på Ängesvägen i Svenstavik.

– Vi lekte att vi skulle laga mat. Jag samlade ihop olika växter och blandade ihop dem till en soppa med händerna. Jag tog de växter som jag tyckte var fina, berättar Zuzanna Powlowicz.

När Zuzanna ett par timmar senare kom hem började små prickar uppenbara sig på hennes händer och det började klia. Prickarna och klådan blev värre och värre, och efter några dagar hade utslagen utvecklats till jättelika blåsor fyllda med vätska.

– Jag blev rätt rädd. Jag trodde att jag kanske skulle behöva se ut så där för alltid, säger Zuzanna Powlowicz.

– Det gjorde ont i bland, i bland inte, fortsätter hon.

På hälsocentralen i Svenstavik konstaterade läkarna att Zuzanna troligtvis fick de frätliknande skadorna efter kontakt med saften från en jättebjörnloka under leken i skogsbrynet. I två veckor fick Zuzanna Powlowicz ha bandage runt sina händer och inte vistas utomhus eftersom direkt solljus kan göra den allergiska reaktionen värre.

– Jag hade så stora blåsor att mamma fick mata mig, säger Zuzanna Powlowicz.

Nu vill Zuzannas föräldrar varna andra barnfamiljer för den farliga växten som sedan något år tillbaka växer på ett flertal ställen i Jämtland, bland annat i Svenstavik.

– Jättebjörnlokan är förrädisk eftersom den ser ut som växten Hundkex, säger Zuzannas styvfar Per Neumann.

Per Neumann har varit i kontakt med kommunens miljö- och byggavdelning och hoppas att de ska sanera området på jättebjörnlokor till våren. Nu är det ingen idé att ta bort växterna eftersom de flesta redan blommat ut och fröat av sig.

– Eftersom vi sett resultatet av vad växten kan ställa till med, är det bara att konstatera att det är en hälsofarlig växt som absolut inte får finnas i områden där det vistas barn, säger han.

På Zuzannas händer syns i dag inte ett spår efter de jättelika utslagen. Hon är heller inte rädd för att leka i skogsdungen vid ån igen.

– Fast det kanske inte blir någon mer matlagning med växter, säger hon.

Mer läsning

Annons