Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidsboende i Ljungdalen vill ha detaljplan ogiltigförklarad

Tre fritidsboende i Ljungdalen vänder sig nu till regeringen för att få den detaljplan som Bergs kommun godkände i höstas ogiltigförklarad.

Annons

Anledningen till att de tre fritidsboende, som är bosatta i Stockholm respektive Trollhättan, vill att detaljplanen hävs är att de är oroliga för att värdet på deras egna fastigheter ska minska om det byggs tre nya tomter i området.

I oktober klubbade miljö- och byggnämnden i Bergs kommun genom detaljplanen för Ljungdalen. Förslaget till detaljplanen hade då varit ute på samråd under ett par månader samt varit utställd lika lång tid. De tre fritidsboende inkom med sina synpunkter till kommunen, men politikerna valde att inte lyssna på dem.

När nämnden klubbat sitt beslut överklagade de tre fritidsboende beslutet till länsstyrelsen. Förutom att de är rädda för att värdet på deras fastigheter kan minska, anser de tre också att kommunen gjort fel när de plockat ut de fastigheter som ligger ovanför deras tomter ur detaljplanen med hänvisning till att skydda fjällområdet. De fritidsboende anser också att gällande detaljplan utformats så att tomtområden ska ha fria sidor mot grön- och naturområden och att den aktuella planen förvandlar områdets karaktär för ett fritidsområde till ett instängt område med villaområdes-karaktär.

Länsstyrelsen i Jämtland bedömde i vintras att detaljplanen kommer att medföra vissa olägenheter för kringboende, men att olägenheterna inte är i sådan omfattning att det vid en avvägning mot de allmänna intressena finns skäl att upphäva detaljplanen.

Länsstyrelsens avslag är överklagat och nu är det upp till miljödepartementet att avgöra ärendet.

Mer läsning

Annons