Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor har inte rätt till skolskjuts

/
  • Reglerna för skolskjutsr avgörs från kommun till kommun. Här på bilden är det eleverna i Laxviken som ska åka till badet, något som LT berättade om förra året.

Friskolan i Kövra får betala sina elevers skolskjutsar när kommunen vill införa mer restriktiva transportregler.

– Synd om vi måste ta pengar från verksamheten, säger rektor PO Larsson.

Annons

Som LT tidigare har berättat anser ledningen på den nybildade friskolan Kövra byskola att deras elever gratis borde får åka med i de kommunala skolskjutsarna eftersom det är onödigt att två halvtomma bilar åker samma sträcka.

Bergs kommun har tidigare sagt nej med motiveringen att kommuner inte ansvarar för skolskjutsar till friskolor och att Kövra byskola i så fall får betala efter samma villkor som kommunen.

Under de senaste veckorna har barnen som går i Kövra ändå fått åka med i väntan på att friskolan och kommunen ska komma överens.

Men efter jul kan det vara slut med det. I ett förslag till verksamhetsnämnden föreslås reglerna för skolskjutsar och kostnadsfria busskort för elever skärpas.

Från och med nästa år kommer Bergs kommun, enligt förslaget, att strikt tillämpa lagen om skolskjutsar.

Det innebär att elever som går i friskola eller väljer att gå i en annan kommunal skola än den anvisade inte har rätt att få fria åkturer till och från skolan.

– Det är synd att vi måste ta pengar från verksamheten och använda dem till skolskjutsar, säger PO Larsson.

Kövra byskola är långt i från unik i frågan. Samma problematik återfinns i flera kommuner i landet och frågan bedöms olika i kommunerna, rapproterar Sveriges radios Ekotredaktion.

Nu föreslås en ändring av skollagen, vilket kan innebära att kommunerna ska stå för skolskjutsarna även till friskolor – om det inte innebär några ekonomiska konsekvenser för kommunen.

PO Larsson välkomnar förslaget:

– Det känns rimligt att det ska vara på det viset. Elever på friskola ska inte särbehandlas, säger han.

Under onsdagens sammanträde ska ledamöterna i verksamhetsnämnden också diskutera nya upptagningsområden som styr eleverna i Dalåsen, Mo, Kvitsle och Vigge. Enligt förslag ska de hädanefter hänvisas till Svenstaviks skola, medan elever som bor i Myssjö församling ska hänvisas till Myrviken.

Förslaget gillas inte av Kövra byskola, eftersom det kan innebära att skolans elever splittras när de börjar högstadiet.

– I kombination med att eleverna inte får fria skolskjutsar kommer vi att bli väldigt oattraktiva, det kan i längden betyda att vi inte överlever, säger PO Larsson.

Mer läsning

Annons